Siber Vatan

Geleceğin mesleklerine yönelik araştırmalar ve öngörülere göre, yakın gelecekte bilişim sektöründeki en parlak mesleklerin başında siber güvenlik uzmanlığı gelmektedir. Yapılan araştırmalarda 5 yıl içerisinde Türkiye’de 30 bin, dünyada ise 1,5 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir. 2016-2019 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisine konu olan siber güvenlik alanında yetkin personel yetiştirilmesi ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen personel, araştırmacı ve öğrencilerin teşvik edilmesi için çalışmalar öngörülmüştür. Bu kapsamda bölgemizde koordinasyonu sağlayabilecek en önemli kuruluş olan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından üst düzey Siber Güvenlik Uzmanlarının yetiştirilmesi için “BAKKA Siber Güvenlik Uzmanı Yetiştirme Projesi (Siber Vatan)” hazırlanmıştır.  Bu proje ile ülkemizin ulusal stratejilerine hizmet edilirken, yetişmiş insan gücünü artırarak dünya çapına 1,5 milyon siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanmasında en yüksek payın bölgemizden karşılanması hedeflenmektedir.

2014 itibari ile başlatılan Siber Vatan projesi öncelikle Teknik Destek programı ile desteklenmiş ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (Beyaz Şapkalı Hacker CEH), Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Android Mobil Uygulama Güvenliği Denetimi Eğitimi), Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi  (İleri Düzey Mobile Uygulama Güvenlik Testleri Eğitimi), Eskipazar Meslek Yüksekokulu (Siber Saldırı ve Karşı Korunma Teknikleri), Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Karaelmas Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (Siber Güvenlik Eğitimlerinde Açık Kaynak İşletim Sistemlerinin Kullanılması, Malware Zararlı Yazılım Analizi Eğitimi, Web Uygulama Güvenlik Testleri Eğitimi), Gökçebey İlçe Emniyet Müdürlüğü (Siber Güvenlik Eğitimi), Karabük Valiliği Bilgi İşlem Müdürlüğü (Siber Zorbalıkla Mücadelede Kurumlararası İşbirliğinin Sağlanması ve Eğiticilerin Eğitimi) projeleri fonlanmıştır.

2019 yılında sektörün ihtiyaç duyduğu uzmanların yetişmesi amacı ile öğrenci eğitimleri başlamıştır. Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yapılan protokol kapsamında Siber Güvenlik konusuna ilgi duyan ve farklı liselerde okuyan 16 öğrenciye 4 ay süreli temel Siber Güvenlik eğitimleri, Bülent Ecevit Üniversitesi Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yapılan iş birliği protokolü kapsamında siber güvenlik konusuna ilgi duyan 20 üniversite öğrencisine 2 ay süreli temel düzeyde eğitim verilerek sertifikalandırılmıştır. Temel eğitimlerini tamamlayan öğrenciler 10 gün süreli ileri düzey web güvenliği eğitimine alınmış ve ardından tersine mühendislik, exploit geliştirme ve zararlı yazılım analizi alanlarında eğitimler verilmiştir.

Lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimlerinin ardından, 14 ülkeden 4012 kişinin katıldığı HackIstanbul 2019 Capture the Flag yarışmasının ön elemesine ilimizden katılan 7 takımdan (3 lise takımı, 4 üniversite takımı) 6’sı yarı finale kalmıştır. Gerçek hayattaki en zor senaryolar ile düzenlenen yarışmada Karaelmas (K4R43LM4S) takımı 12. olmuştur. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. tarafından dördüncüsü düzenlenen CTF (Capture The Flag – Bayrağı Yakala) yarışmasında Karaelmas (K4R43LM4S) takımı ön eleme ve yarı finali geçerek final yarışmasına katılmaya hak kazanmış ve ulusal ölçekte 18. olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2019 yılında ilki düzenlenen Cyber Anadolu Siber Güvenlik CTF Programının Batı Karadeniz etkinlikleri Ajansımız koordinasyonunda ve ev sahipliği yapılmıştır.

Ajansımız organizasyonunda, Bülent Ecevit Üniversitesi Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen müfredat kapsamında, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi, Zonguldak Şehit Gökhan Esen Proje İmam Hatip Lisesi, Zonguldak Fen Lisesi ve Zonguldak İMKB Anadolu Lisesinin katılım sağladığı “SiberVatan:0’dan 1’e” yazılım dili eğitimi düzenlenmiştir. SiberVatan:0’dan 1’e eğitimi ile bilişim programların temelini oluşturan matematiksel işlemler ve bunların mantıksal sıralaması anlamına gelen algoritma üzerinde yoğunlaşılmış, ardından C dili ile devam edilmiştir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca 2019 yılı için belirlenen Mesleki Eğitim teması kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından ‘Siber Güvenlikte Küresel Oyuncu Nasıl Olunur?’ temasıyla Ankara’da düzenlenen 4. Uluslararası Siber Güvenlik Konferansına ve 2019’da 7'ncisi düzenlenen NOPCON’a (Uluslararası Hacker Konferansı)  Ajansımız organizasyonu ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Bartın ve Karabük Üniversitelerinden toplam 58 akademisyen ve öğrenci katılım sağlanmıştır.

2020 yılında ise siber güvenlik çalışmaları arasında önemli bir yer tutan Malware (zararlı yazılım) analizi, web güvenliği ve kriptoloji uzmanlığı çalışmaları başlanmış, üniversite öğrencilerinden oluşan takımlar kurulmuş ve projeler geliştirilmiştir. Ayrıca Korona virüsü nedeni ile zorunlu olarak online platformlarda ve özellikle kriptoloji ve Blockchain üzerine eğitimler alınmıştır.

Siber Vatan Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Usta – Çırak” buluşmaları Pandemi nedeni ile online ortamda “Siber Vatan Çay Saati”ne dönüştürülmüş, Siber Güvenlik Riskleri, Siber İstihbarat ve Dijital Dönüşüm, Gelişmiş Siber Tehditler, Tehdit Avcılığı ve Siber Savaş, Kriptolojinin Siber Güvenlik Alanında Kullanımını ve Karşılaşılan Problemler gibi konularda online etkinlikler düzenlenmiştir.

Siber Vatan Projesi kapsamındaki eğitim ve koordinasyon çalışmalarına 2020 -2021 yılı için Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde yeni programlar ile devam edilmesi planlanmaktadır.

Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et