06 Kasım 2023 - 436 Okunma

"Cumhuriyetin 100. Yılında Yüz Etkinlikle Buluşuyoruz" faaliyetleri kapsamında Safran Hasadı, Safranova "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesi" gezisi ve "Markalaşma Yolunda Safran" projesinin tanıtım etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük Milletvekilleri Dursun Ali Keskinkılıç ve Cem Şahin, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Safranbolu TSO Başkanı Erol Altuntepe, BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar,  safran üreticilerimiz ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan Vali Mustafa Yavuz, safranın önemine değinerek; “Safran çok değerli bir baharat. Bölgemizin iklimi ve coğrafyası tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi noktasında çok uygun. Göreve geldiğimiz andan itibaren Valiliğimizin koordinesinde, Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi’ni başlattık. Onunla ilgili istişare toplantıları devam ediyor. Bugün gerçekten çok mutluyum; aslında hayalini kurduğumuz, yapmayı düşündüğümüz bir projenin mikro planda da olsa, safran boyutuyla hayata geçirildiğini gördük. Bildiğiniz gibi safran aslında ulusal bazda “Coğrafi İşaret” alan bir baharat türümüz. Avrupa Birliği bazında da Coğrafi İşareti’ nin alınması süreci tamamlandığında; baharat kategorisinde ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşareti olan ürünümüz olacak.

Safranı diğer tıbbi aromatik bitkilerle desteklemeye devam ettiğimizde, bu iklimde, bu coğrafyada yetişecek yeni bitkilerle katma değeri yüksek bu ürünlerin farkındalığı oluşup, sürdürülebilirliği sağlanacaktır.

 Coğrafyamızın yaklaşık %74’e yakını ormanlarla kaplı. Toprak kullanımıyla ilgili bazı kısıtlamalarımız söz konusu. Çünkü biz bir Çukurova değiliz, bir Konya ovası değiliz; binlerce dönüm arazide tarım yapma şansımız yok. Bu sebeple kısıtlı alanlarda tercihimizi katma değeri yüksek ürünlerden yana kullanmalıyız.  Bu noktada ilk adımın atıldığını görüyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen ve bundan sonraki yapılacak çalışmalarda görev alacak olan bütün çalışma arkadaşlarımıza ve siz değerli katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

 

BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu ise, “Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak 2021 yılında Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün başvuru sahibi olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesi” ile başlayan ve 2023 yılında da ‘’Markalaşma Yolunda Safran Projesi’’ ile devam eden yatırımlarımız sayesinde kadınların işgücüne katılımını ve kırsal kalkınmayı teşvik ediyoruz. Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesi ile kullanılmayan 45 dekar tarım arazisi kullanılabilir hale getirilmiş, katma değeri yüksek bitkilerin üretimi ve kırsalda kadınların ve gençlerin istihdamı desteklenmiştir. İlk kez bir üretici birlik kurularak Safranova markası altında üretilen ürünlerin ticarileşmesi sağlanmıştır. Ajans olarak biz de paydaşlarımızla işbirliği halinde bölgemizden sunulan projeler vasıtasıyla sosyal ve ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda destek vermeye devam edeceğiz. Umarım katma değerli proje çıktıları üreticilerimize gelir kapısı olur ve kadınlarımız üretim süreçlerinde daha fazla yer bulur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Mustafa Yavuz ve Eşi Süreyya Yavuz ile İl Protokolü tarafından safran hasadı gerçekleştirildi.

Ardından “Safran Toplama ve Ayıklama Yarışması” sonucunda dereceye girenlere ödülleri, Valimiz Mustafa Yavuz, Eşi Süreyya Yavuz Hanımefendi ve Milletvekillerimiz tarafından verildi.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et