25 Ekim 2023 - 514 Okunma

Bartın Valiliği himayelerinde ve ajansımız koordinasyonunda yürütülen ''Ahşap Yat ve Tekne İmalatı Sektöründe Kümelenme çalışmasına yönelik olarak; Bartın Sanayi ve teknoloji İl Müdürlüğü, Bartın KOSGEB İl Müdürlüğü, Bartın Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, S.S. Tekkeönü Piri Reis Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve ajansımız temsilcilerinden oluşan bir heyet ile Bartın’da geleneksel iş kültürlerinden olan ahşap yat ve tekne imalatı sektörünün kümelenmesi faaliyetleri ve düzenli/ planlı sanayi alanlarına yönelik yeşil sanayi alanı standardı/modeli geliştirilmesi amaçları kapsamında İzmir’de bir dizi teknik inceleme ziyaretinde bulunulmuştur.

19.10.2023 tarihinde gerçekleştirilen teknik ziyarette ilk olarak Türkiye’deki yeşil Organize Sanayi Bölgesi sertifikası başvurusu yapmış olan 4 OSB’den biri niteliğindeki İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne ziyaret gerçekleştirilmiş olup tecrübe paylaşımı sağlanmıştır. Ziyarette İAOSB yetkilileri ile istişare toplantısı gerçekleştirilmiştir. 1990’dan beri faaliyette olan OSB’de yaklaşık 600 firma faaliyette bulunmakta ve 50.000 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Bölgede yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık bir üretim hacmine ulaşılmakta, 2,5 milyar dolar ihracat ve 1 milyar dolar civarında ithalat gerçekleşmektedir. Ziyarette; yeşil OSB Sertifikası başvuru kriterleri/süreçleri ve İAOSB’nin bu konudaki tecrübeleri, endüstriyel simbiyoz çalışmaları, yürütmekte oldukları uluslararası projeler ve uluslararası yatırım fonlarından aldıkları krediler, enerji verimliliği uygulamaları ve yeşil mutabakata yönelik çalışmaları hakkında detaylı bilgi alınmıştır.

İzmir teknik çalışma ziyaretine İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odaları Aliağa Şubesi ziyareti ile devam edilmiştir. Ziyarette oda yetkilileri ile gerçekleştirilen toplantıda ahşap yat ve tekne imalatı sektörünün mevcut durumu ve olası işbirliği imkânları değerlendirilmiştir.

Daha sonra S.S. Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifine yönelik bir ziyaret gerçekleştirilmiştir. 1.200.000 m2’lik bir alanda 150.000.000 Avroya bitirilmesi planlanan sanayi sitesi sektörde Türkiye ve Avrupa’nın en büyük ve prestijli projesi olarak görülmektedir. Yapım aşamasında olan sanayi sitesinde ebatları 1250 m2 ila 20.000 m2 arasında değişen 5 çeşit imalathane tipi planlanmakta olup en az 86 adet imalathanenin faaliyete geçmesi düşünülmektedir. Sıfır atık mantığı ile çevreye duyarlı olarak geliştirilen proje tamamlandığında 15.000 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. Görüşmeler esnasında S.S. Tekkeönü Piri Reis Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve S.S. Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi arasında kurulabilecek olası işbirlikleri ve ortak üretim ve pazarlama imkânları görüşülmüş, toplantı sonrasında yapım aşamasındaki sanayi sitesinin inşaat alanı incelenmiştir. İzmir teknik ziyareti S.S. Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi incelemesi ile son bulmuştur.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et