06 Mart 2012 - 2161 Okunma


Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyelerinden Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem AKDEMİR, Zonguldak İl Genel Meclis Başkanı İsmail Terzi, Bartın TSO Başkanı İsmail TOKSÖZ; Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk TEZEL ve Ajans uzmanlarının katılımı ile oluşturulan 12 kişilik heyet 5 günlük Almanya inceleme gezisini başarıyla tamamladı. Gezi sonunda yaptığı açıklamada Genel Sekreter Sayın Faruk Tezel “Ülke olarak Almanya’yı bölgemizle bazı benzer özellikler göstermesinden dolayı, Hamburg ve Bremen’i denizyolu, ulaşım ve lojistik sektörlerinde gösterdiği başarıdan dolayı, Ruhr bölgesini ise endüstri geçmişinden dolayı tercih ettik. Kuzey Vestfalya bölgesi yaşamış olduğu değişim ile ilgimizi çekiyor. Bu gezi bizlerin ufkunu geliştirmek açısından son derece önemliydi. Bölgemizin konumu itibari ile bir lojistik merkezi olabileceğini gördük. Ancak bunun için öncelikle karayolu, havayolu ve demiryolu bağlantılarımızın güçlendirilmesi, altyapımızın iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu geziye ilişkin olarak hazırlamakta olduğumuz raporda Almanya’daki incelemelerimiz ışığında iyi ve kötü yönlerimizi, sorunlarımızı ve olası çözümleri açıkça belirteceğiz. Bundan sonraki çalışmalarımızda ve hazırlayacağımız bölge planında bu incelemenin sonuçları bizler için yol gösterici olacaktır” dedi.   


Programa 27 Şubat günü Hamburg’dan başlayan heyet ilk olarak Almanya’nın en önemli ve büyük limanlarından Hamburg Limanını gezerek limanın işleyişini yerinde inceledi, daha sonra firma ile yapılan görüşmede de limanın tarihi ve bugünü hakkında bilgi aldı. Buradan Hamburg Başkonsolosluğuna geçen heyet T.C. Hamburg Başkonsolosu Sayın Devrim ÖZTÜRK’ü ziyaret etti. Konsolosluk´ta yapılan görüşmede Bölgemizde hangi sektörlerin geliştirilmesi gerektiği, Bartın Konteyner Limanı gelişim süreci ve Filyos Projesi hakkında bilgilendirme yapıldı ve Ro-Ro taşımacılığının gelişimi ile teşvikler ve devlet destekleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Hamburg´da en çok devlet desteği sağlanan konuların nanoteknoloji ve yenilenebilir enerji olduğuna dikkat çekilen konuşmada, bu konuda da üniversite-sanayi-kamu kuruluşlarının birlikte çalışmalarının çok etkili olduğu, bu birlikteliği devletin koordine ettiği, ortak çalışmalar yapıldığı ve ortak projeler geliştirildiği üzerinde duruldu.

Heyet salı günü ise Bremen’e geçerek Bremen Limanı’nı inceledi ve ardından Türk-Avrupa Ekonomik Forumu ve Bremen Kalkınma Ajansı tarafından Bremen TSO’da kendileri adına düzenlenen resepsiyona katılım sağladı. Resepsiyonda yapılan sunumlarda kurumların tanıtımları yapılarak, Bremen’in lojistik sektöründeki yeri ile sanayi yapısı incelenip ve Almanya’daki Türk Şirketlerinin durumu tartışıldı.  
29 Şubattaki görüşmelerine T.C. Essen Başkonsolosluğunda Başkonsolosumuz Sayın Şule ÖZKAYA ile başlayan heyet, Ruhr Bölgesi ve bu bölgede yaşayan Türklerle ilgili bilgi aldı. Görüşme esnasında Bölgede yaşayanların artık kendilerini kalıcı olarak gördükleri ve süreç içerisinde aldıkları eğitimden ve toplum ve meslek hayatında iyi konuma gelmeleri sebebiyle, bu bölgedeki Türklerin geleceklerinin çok parlak olduğu vurgulandı. Bölgede kömür madeninin henüz tükenmediği ancak Almanların üretimi durdurma kararı aldıkları bunun yanında yatırıma da devam ettikleri belirtilirken, tasmanın bu bölgede de sorun teşkil ettiği ve işletmelerin hasarlardan dolayı ağır tazminatlar ödemeye başladıkları da belirtildi.
Başkonsolosluğun ardından Essen Ekonomi Kalkınma Ajansını ziyaret eden heyet, Ruhr bölgesindeki ekonomik dönüşüm süreci hakkında bilgilendirildi, süreçte yaşanan başlıca sorunlar ve bunların giderilmesinde uygulanan çözüm yolları görüşüldü. Ajans ile yapılan görüşmenin hemen ardından Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfına geçilerek burada Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerin başlıca sorunları ve uyum düzeyleri tartışıldı. Merkez tarafından üniversitelerdeki Türk dili bölümlerinin yaşadığı zorluklar ile Almanya’da Türkçe ve din eğitimleri konularında alınan yeni kararlara ilişkin bilgiler verildi. Alman kökenli öğrencilerin sadece % 1,7si okullardan diplomasız ayrıldığı ancak Türk kökenli öğrencilerde bu oranın %20‘lere çıktığı vurgulanırken Türk Kökenli insanların %46’sının diplomasız olarak, vasıfsız işçi sıfatı ile çalışmakta olduklarına değinildi. Görüşmede öne çıkan diğer bir konu Türk kökenli işletmelerin durumu oldu. 681.000 göçmen kökenli işverenin 89.000’inin Türk kökenli olduğu ve yanlarında 500.000 civarında işçi çalıştırdıkları belirtildi.Sonraki günü Köln endüstri bölgesinde inceleme yaparak ve Almanya’nın Türkiye’den sorumlu TSO olan Köln TSO ile temaslarda bulunarak geçiren heyet bu görüşmeleri esnasında Köln’ün ekonomik yapısını yakından tanıma fırsatı buldu. Gümrük bölgesi olarak da faaliyet gösteren bölgenin önde gelen sektörlerinin endüstri, ticaret ve hizmet sektörleri olduğuna ve Almanya’nın en büyük fuar alanının bu bölgede bulunduğuna dair bilgiler edinildi. Son olarak T.C. Köln Başkonsolosu Sayın Kemal Basa ile yapılan görüşmede Almanya’nın kurucusu olduğu ve başarıyla işlettiği ipotek sistemi değerlendirildi. Sistemin Almanya sermaye birikimine büyük katkısı olduğunu belirten Basa, başarılı bir şekilde işleyen eğitim sisteminin de desteği ile Almanya’nın büyük bir gelişme kaydettiğini, başarılı yönlerinin bizler tarafından örnek alınması gerektiğini belirtti.
 
İnceleme gezisinin son gününü Dünya’nın en önemli madencilik müzelerinden olan Alman Madencilik Müzesi ve Zollverein Müzesi heyetimiz tarafından gezilerek, raporlanmak üzere bilgi, belge ve görseller toplandı. Cuma akşamı Zonguldaklılar Derneği’nde düzenlenen toplantı Dernek Başkanı Sayın Erol Yukarıbaş’ın konuşması ve misafirleri takdimi ile başladı. Yukarıbaş konuşmasında dernek faaliyetleri ile ilgili bilgiler vererek ve Türk vatandaşlarının Almanya’da yaşadıkları sorunlara değinerek konuşmasını sonlandırdı. Sırasıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel, Bartın TSO Başkanı İsmail Toksöz, Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi ve Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemirin konuşmalarıyla toplantı sona ermiştir. Toplantıda genel olarak Türk kökenli vatandaşların Alman okullarında yaşadıkları sıkıntılara değinildi. İsmail Terzi sorunlarla ilgili daha detaylı raporun kendilerine iletilmesi halinde raporun hükümete iletilmesini sağlayacaklarını belirtti. Zonguldaklılar Derneği ile görüşmelerini sonlandıran heyet cumartesi günü Türkiye’ye dönüş yaptı.

Tüm haberler için tıklayınız.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et