20 Nisan 2012 - 1956 Okunma

Zonguldak YDO uzmanları G.Zeynep Karahisarlı ve Ümran Öztürk 19.04.2012 tarihinde Finpro, DEİK ve Finlandiya Büyükelçiliği işbirliği ile İstanbul Taksim, The Marmara Oteli’nde saat 13:30’da düzenlenen Türkiye-Finlandiya İş Semineri’ne katılım sağlamışlardır.
 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Finlandiya Başbakanı Sayın Jyrki Katainen ve AB ve Dış Ticaret Bakanı Sayın Alexander Stubb ve birçok üstdüzey bürokratın katıldığı toplantıda DEİK/Türk-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk’un açılış konuşmasının ardından söz alan Katainen Türkiye’nin hem Kuzey Afrika, hem Ortadoğu hem de Batılı ülkeler arasında yeri doldurulamaz bir konuma sahip olduğuna değindi ve “ İslam ülkelerinin demokratik açıdan ilerlemesi ve iyi yönetilmesi açısından Türkiye diğer İslam ülkelerine çok iyi bir örnektir” dedi. Başbakan konuşmasına “Burada gerçekten çok güçlü bir pozisyondan bahsediyoruz. Türkiye´nin gücü, yalnızca Türkiye için değil, aynı zamanda diğer ülkeler için de çok büyük bir güç anlamına geliyor. Türkiye´nin gücü, AB için, AB ülkeleri için ve aynı zamanda diğer ülkeler için de çok büyük bir öneme sahip. Çünkü Türkiye gerçekten de çok katkıda bulunan bir ülke. Kaynaklarınızla büyük bir katkı olduğunu söyleyebiliriz. Barış ve istikrar anlamında tüm dünyaya büyük bir katkı sağlıyorsunuz. O nedenle bu katkılarınız açısından sizlere büyük bir şükran borçluyuz.´´ Sözleriyle devam etti.
 

Katainen’in ardından sözü alan Eroğlu konuşmasına Türkiye- Finlandiya arasındaki dostluğun geçmişini anlatarak başlarken başta ticari ilişkiler olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.  "Bu ziyaretlerin daha da artmasını ve işbirliği yapılabilecek yeni alanların ortaya çıkmasını arzuluyoruz. Esasen biz hükümet olarak Türkiye ve Finlandiya arasındaki işbirliğinin daha artabileceğini, potansiyelin çok daha yüksek olabileceğini biliyoruz ve işbirliğinin daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Ancak Finlandiya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi yeterli seviyede değil. Baktığımız zaman Finlandiya, 2011 verilerine göre yüzde 0,2 pay ile ihracatımızda 58´inci sırada yer alırken, yüzde 0,9 pay ile ithalatımızda 40´ıncı sırada yer alıyor. Halbuki Türkiye ve Finlandiya arasında çok geniş iş imkanları mevcuttur." Diyen Eroğlu sözlerine ´´Ayrıca özellikle Finlandiya´da ormancılık sektörü çok gelişmiştir. Bu konudaki işbirliğini artırmak istiyoruz. Özellikle Türkiye´deki ormanların gelişmesi, işletilmesi gibi... Belki Finlandiya ile birlikte bütün dünyaya mobilya üretip ihraç edebiliriz. Bu sektörün gelişmesinde çok büyük bir fayda var. ´´diyerek devam etti.
 

Konuşması sırasında  yeni  teşvik sistemine de değinen Eroğlu, yeni teşvik sisteminde gerek Fin, gerekse Türk ve Fin firmalarının kuracağı konsorsiyumların ciddi anlamda yararlanabileceklerini söyledi.
 

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’nin iş ve yatırım olanakları ve İşbirliğinin geliştirilmesine ilişkin sunum ve konuşmalar yapıldı ve Finlandiya’da temiz enerji, çevre, orman sanayi, altyapı, lojistik, bilişim teknolojileri, sağlık sektörleri başta olmak üzere birçok farklı sektörde faaliyet gösteren ve alanlarında lider olan şirketlerin üst düzey temsilcilerinden oluşan işadamlarıyla ikili görüşmelerin yapıldığı bölüme geçildi.
 

Zonguldak YDO uzmanları, orman sanayi, enerji, atık su arıtma, yat ve gemi inşası, sağlık turizmi ve lojistik sektör temsilcilerine BAKKA’yı ve Batı Karadeniz Bölgesini tanıtarak potansiyel işbirlikleri için ön görüşmeler gerçekleştirdiler. 

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et