04 Eylül 2012 - 2169 Okunma


Demir-çelik sektörü ülke ekonomisi ve sanayileşmede lokomotif sektör özelliğine sahiptir. Demir-Çelik sanayinde gözlenen gelişmeler ile kalkınma süreci arasındaki ilişki incelendiğinde ekonominin demir çelikle ilgili alt sektörlerinin gelişiminde demir çelik ürünleri önemli bir rol oynamaktadır. Bu sektörün önemi en başta tüm endüstriyel dallara girdi vermesinden kaynaklanmaktadır. Demir çelik sektörünün başta inşaat malzemeleri olmak üzere otomotiv, gemi, uçak, demiryolu ve vagon gibi tüm taşıt araçları ve akla gelebilecek tüm makine, cihaz ve eşya üretimine katkısı vardır.
 
2011 yılı demir-çelik ve demir veya çelikten eşya ihracatının 7,1 milyar doları inşaat demiri, profil gibi uzun ürünlerden, yaklaşık 1,5 milyar doları demir çelik kütükler, 1,6 milyar doları borular, 1,8 milyar doları yassı ürünler ve 1,1 milyar doları inşaat aksamından oluşmuştur. 2011 yılı demir-çelik ihracatımızda Irak % 8 pay ile ilk sırada yer almıştır. Irak’ı sırasıyla; % 6 oranla BAE, %6 ile İtalya, %5 ile S. Arabistan ve %4 ile Almanya izlemektedir.
 
Çelik sektörünün başarılı bir performans sergilemesinde, sektöre yapılan yatırımların önemli payı bulunmaktadır. Son yıllarda özellikle yassı ürün üretimine yönelik olarak yapılan yatırımlar neticesinde ülkemiz önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yassı üründe net ihracatçı konumuna yükselebilecektir.
 
Sektördeki sorunlar; enerji fiyatlarının yüksekliği, hammadde ve girdi olarak kullanılan hurda, cevher ve kömür ithal fiyatlarının sürekli yükselmesi, haksız rekabete neden olan kalitesiz ve düşük fiyatlı ürün ithalatı şeklinde sıralanabilir.
 
Bölgemizin kaderine yön veren 2 temel sektörden biri olan Demir-Çelik sektörüne ilişkin raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız. 
 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et