01 Kasım 2011 - 1944 Okunma

2012 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair 2011/2303 sayılı Bakanları Kurulu Kararı 18 Ekim 2011 tarihli ve 28088(mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda Kalkınma Ajanslarının faaliyetlerine ilişkin de bir dizi düzenleme öngörülüyor. 
Bu kararla “Bölgelerarası İşbirliği” başlıklı 17. maddesi uyarınca, komşu ülke ve bölgelerle yürütülen Bölgelerarası İşbirliği Programı çerçevesinde Kalkınma Bakanlığı bütçesinden desteklenecek program ve projelerin koordinasyonu, izlenmesi ve değerlendirilmesinde kalkınma ajanslarının görevlendirilebileceği belirtiliyor. 
Kararın “Bölge Planları” başlıkları 18. Maddesine göre ise; bölge planları başta olmak üzere bölgesel gelişme alanında yapılacak planlama, programlama, araştırma ve koordinasyon çalışmalarında kalkınma ajanslarının ihtiyaç duyacağı her türlü bilgi ve desteğin ilgili kuruluşlarca sağlanacağı belirtiliyor. Böylece hali hazırda ajanslarca yürütülen bölge planlarının ve diğer planlama, programlama, araştırma ve koordinasyon çalışmalarının etkinliği ve ajansların bu plan ve programların hazırlanma sürecinde veriye ulaşma kabiliyeti arttırılıyor. 
Kararla öngörülen bir diğer düzenleme de il bazlı yatırım uygulamalarının yönlendirilmesine yöneliktir. Buna göre illerde valilikler, İl Koordinasyon ve İzleme Sistemi’nin (İKİS) kullanılmasını teşvik ederek; yatırım tekliflerinin hazırlanması, uygulanması, izlenmesi, ödeneklerin zamanında ve amacına uygun olarak kullanılması için kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamakla görevlendiriliyor. Bu noktada yatırımların kalkınma ajanslarınca hazırlanan bölge planlarına uyumu ve bölgesel bütünlüğün gözetilmesi için, kalkınma ajansları valiliklere teknik destek sağlayacak. Bu destekle olgunlaştırılan illerin yatırım teklifleri, valilik tarafından merkeze gönderilmeden önce ilgili kalkınma ajansının yönetim kurulunda görüşülecek. Bu yolla bölgesel düzeydeki kalkınma hamlelerinde koordinasyonun sağlanması düşünülüyor. 
Kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmada teknik uzmanlık ve koordinasyon kapasitesinden azami düzeyde yararlanılmasını amaçlayan bir diğer düzenleme de il koordinasyon kurullarıyla ilgili. İl yatırımlarının ve sosyo-ekonomik gelişmelerin yerel ve bölgesel kalkınma perspektifiyle değerlendirildiği, bunlara ilişkin sorunların çözülmesinde ve sahip olunan potansiyelin değerlendirilmesinde kuruluşlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlandığı il koordinasyon kurullarının Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda en az dört kere toplanmasını öngören kararda, kalkınma ajanslarının da il koordinasyon kurullarına katılacak. 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et