28 Mart 2012 - 2334 Okunma


       Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA),  Ankara Alman Büyükelçiliği, İstanbul Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası ve Siemens işbirliğinde 28 Mart 2012 Çarşamba günü Zonguldak Dedeman Otel’de “Türk-Alman Ekonomi Günü” gerçekleştirilmiştir.

Etkinlik yüksek katılımla gerçekleştirilmiş, yoğun ilgi görmüş ve katılım gösteren firmaların memnuniyetlerini ifade etmeleri ile sona ermiştir.

Etkinliğe; Zonguldak Valisi adına Vali Yardımcısı Fethi ÖZDEMİR, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem AKDEMİR, İl Genel Meclisi Başkanı İsmail TERZİ, Vali Yardımcısı Ekrem AYLANÇ, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı BAKKA temsilcisi İsmail ERŞAHİN, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail TOKSÖZ, Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim ÇAY, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat GÜLŞEN, Türk Hava Kurumu Başkanı Hüseyin DEMİREL, Devrek Belediye Başkanı Mustafa SEMERCİ, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Kemal CAMGÖZ ve çok sayıda davetli katılmıştır.

Etkinlik, BAKKA Genel Sekreteri Sayın Faruk TEZEL, Federal Almanya Ticaret Müsteşarı Sayın Hans-Jörg BRUNNER ve Zonguldak Vali Yardımcısı Sayın Fethi ÖZDEMİR’in açılış konuşmaları ile başlamıştır.

Konuşmalarında Sayın Faruk TEZEL: "Bilindiği gibi Ajansımız genç ve dinamik bir kuruluş olarak Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum işbirliğinin temsilcisi ve bölge kalkınmasının anahtarlarından birisidir. Tamamlanmak üzere olan 2010 yılı mali destek programımız ile Ajansımız tarafından verilen yaklaşık 10 milyon TL tutarındaki desteğin yanı sıra sağlanan eş finansman ile 20 milyon TL’den fazla bir kaynak bölge ekonomisine kazandırılmıştır. Bu destekler aynı zamanda bölge istihdamı açısından da olumlu sonuçlar vermiştir.

Ajansımız bölgemizde bulunan yatırımcı ve girişimcilere olduğu kadar bölgemize yatırım yapmayı düşünen yatırımcı ve girişimcilere de yardımcı olmaya çalışmakta, mevzuat çerçevesinde iş ve işlemlerinin takibini yaparak yeni yatırımların mümkün olduğunca az sıkıntıyla gerçekleştirilmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu anlamda Türk-Alman Ekonomi Günü’nün bölgemize dönük yatırımların artması açısından da bir vesile olmasını arzu ediyoruz. ” dedi.

Sayın Hans-Jörg BRUNNER toplantıyı ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirdiklerini belirterek  “Almanların Türkiye´deki hedefi ve yatırımları uzun vadelidir. Zonguldak güçlü bir bölgedir.

Bu bölge bizim çok önemli. Batı Karadeniz Bölgesinde çok büyük bir potansiyel var. Taşkömürü işletmeleri, çelik işleme, ticaret, gemicilik ve tersane çalışmaları ile demir yollarıyla ilgili faaliyetler son derece önemlidir. Özellikle taşkömürü ve çelik kazanımı konusunda da bu bölgenin geleneksel faaliyetler oluşturduğunu söyleyebiliriz. Yaklaşık 50 yılı aşkın bir süredir Türk-Alman işçi alımı çerçevesinde bu bölgeden, ülkemizin işçi ihtiyacının eksikliği giderilmiştir. Almanya´ya gelen işçiler bir ekonomi mucizesi gerçekleştirerek bizlere destek olmuşlardır.

Almanların Türkiye´deki hedefi ve yatırımları uzun vadelidir. Burada yatırım ülkesi olarak motive olmuş iyi iş gücü bulunmaktadır. Bunun dışında hem bölgeye hem Avrupa´ya doğrudan satış imkânları da bulunmaktadır." dedi.

Sayın Fethi ÖZDEMİR de Almanya ile ilişkilerin uzun bir sürece dayandığını ve 1950lerden itibaren bu ülkeye çalışmaya giden vatandaşların önemli bölümünün bu bölgeden olduğuna ve Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine dikkat çektikleri konuşmalarında şunları ifade etmiştir: ´´Bildiğiniz üzere Almanya ihracatçılarımız açısından en önde gelen pazarlardan birisi olup, ihracatımız 2011 yılı itibariyle on dört milyar ABD doları sınırına dayanmıştır. Diğer yandan yine aynı yıl Almanya’dan ithalatımız yirmi üç milyar ABD doları civarındadır.

TR81 Batı Karadeniz Bölgesi illeri olan Zonguldak, Karabük ve Bartın’ın 2011 yılı sonu itibariyle Almanya’ya yaptığı toplam ihracat otuz yedi milyon ABD dolarına yaklaşmıştır.

Başta Zonguldak olmak üzere bölgemiz yeraltı ve yerüstü zenginlikleri açısından güçlü bir bölgedir. Bölgede yüz elli yıla yakın bir süredir devam eden taşkömürü madenciliği faaliyetlerinin yanında hem Karabük’te hem de Kdz. Ereğli’de yer alan büyük demir-çelik işletmeleri ve sanayii en önemli ekonomik faaliyetlerimiz arasında yer almaktadır. Bunların yanında yüzde altmışından fazlası ormanlarla kaplı olan bölgede mobilyacılık ve orman ürünleri açısından da ciddi bir potansiyel bulunmaktadır.

Bütün bunlara ek olarak bölgemizin sunduğu iki ciddi olanak daha yeni yatırımları beklemektedir. Bunlardan birincisi lojistik sektörü diğeri de enerji sektörüdür. Bölgede hali hazırda faaliyette olan limanlarımızın yanında Filyos liman projesi sonucunda hayata geçirilebilecek taşımacılık ağı ile Avrupa’nın kuzeyinden Ortadoğu’ya kadar yapılacak taşımacılıkta bölge önemli bir aktarma noktası işlevine kavuşacaktır. Bölgemizin enerji üssü olması ve ülke ekonomisine bu yolla da katkıda bulunması gündemdeki bir başka hedefimizdir. Bu hedefin gerçekleşmesi hem yakın zamanda örneklerini gördüğümüz ciddi yatırımların benzerlerinin hayata geçirilmesiyle hem de yenilenebilir enerji kaynakları ve geri dönüşüm olanaklarına yönelik yatırımların bölgemizde yapılmasıyla mümkün olabilecektir.”

Verilen aranın ardından İstanbul Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ümmühan DERİCİOĞLU, BAKKA Strateji Geliştirme ve Programlama Birimi Başkanı İbrahim ÇİMEN ve Siemens Türkiye Bölge Direktörü Serdar BOZKURT Batı Karadeniz Bölgesi ve Almanya arasındaki işbirliği ve yatırım imkânlarını arttırmaya yönelik, kurum ve firma faaliyetlerine ilişkin tanıtıcı sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.

İkinci oturumda sırasıyla NRW-Invest Türkiye Temsilcisi Dr. Adem AKKAYA, Fichtner GmbH & Co KG Genel Müdürü Dr. Uwe SIEVERS, Yatırım Danışmanlık Kuruluşu Temsilcisi Dr. Hakan AKBULUT, Parlak Vinç Kaldırma Ekipmanları San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Dipl. Ing. Hasan PARLAK ve Railistics GmbH Genel Müdürü Wolf Dietrich GEITZ Batı Karadeniz Bölgesi ve Almanya arasındaki işbirliği ve yatırım imkânlarını arttırmaya yönelik kurum ve firmalarını tanıtıcı sunum gerçekleştirmişlerdir.

Verilen öğle yemeğinin ardından “Buluşma Borsası” düzenlenmiştir. Oturumda firmalar ikili görüşmeler gerçekleştirerek işbirliği ve yatırım imkânlarını görüşmüşlerdir. Buluşma Borsasına katılım sağlayan Alman firmalar ve kuruluşlar, bölgemiz işadamları ve işkadınları ile birebir görüşme fırsatı bulmuşlardır. Ticari ilişkilere dair yapılan görüşmelerin yanı sıra Almanya’da iş kurma ve dış ticarete ilişkin kanunların da görüşüldüğü borsaya katılımcılar yoğun ilgi göstermişlerdir. 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et