12 Nisan 2022 - 1064 Okunma

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında finanse edilen Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliğinin “Sağlıklı Toplum İçin Arı Gibi Çalışkan Kadınlar” proje tanıtım toplantısı Ajans Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Genel Sekreterimiz Dr. Lutfi Altunsu’nun açılış konuşmasını yaptığı proje tanıtım toplantısına Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Zonguldak Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yaşar Karaman, Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın ve birlik üyesi kadınlar katılım sağladı.

Ajansımız konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda projeye ilişkin hazırlanan tanıtım filmi izlenmesi sonrasında konuşmasını gerçekleştiren Birlik Başkanı Abdurrahman Canlı, arıcılığın kadınların daha fazla yer aldığı bir üretim sahası haline getirilmesi gerektiğini ifade etmiş ve 101 olan kadın üye sayısının proje sonunda artırılmasının hedeflendiğini belirtmiştir. Bölgede arıcılık ve arı ürünleri kapsamında kestane ormanlarının yoğun olduğu alanlarda kestane balı, diğer bölgelerde ise arı sütü üretiminde uzmanlaşmanın sağlanmasının planlandığını ifade etmiştir. Proje sonunda arı sütü üretiminde verimliliği artırıcı çalı bitkilerinin yetiştirilmesi ile Ereğli’nin denize uzak kesimleri, Devrek, Çaycuma, Beycuma ve Karaman’da katma değeri yüksek arı ürünlerinin üretilebileceğini belirtmiştir. Başkan Canlı, projenin hedef grubunun kadınlar olduğunun ancak tüm isteklilerin birlik faaliyetlerine katılabileceğinin altını çizmiştir.

Bakanlığımızın milli teknoloji hamlesi ve sanayileşme stratejilerini insan odaklı olarak yürütme hedefi doğrultusunda dezavantajlı grupların sosyal ve ekonomik hayatta daha fazla söz sahibi olabilmeleri için ilan edilen ve kadınların işgücüne katılımı ve kırsal kesimde kadın girişimciliğinin artırılmasının teşvik edildiği projenin sözleşme bütçesi 1.365.875 TL’dir. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 1.225.000 TL’si Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca finanse edilen projenin 13.04.2023 tamamlanması planlanmaktadır. Proje kapsamında ana arı yetiştiriciliği, özellikle COVID-19 pandemisinde immun sistem üzerindeki olumlu etkileriyle sağlığa faydalı yönleri bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış arı ürünleri; propolis, bal, polen, perga, arı zehiri ve arı sütü üretimi konusunda destek sağlanmaktadır. Proje sonucunda bölgede arıcılıkla uğraşan üreticilerimizin katma değerli arı ürünlerinin üretimi yoluyla daha fazla gelir elde etmeleri, verimliliğin artırılması açısından kilit bir faktör olan kadınların işgücü piyasasında daha çok yer almaları hedeflenmektedir. Bu kapsamda akıllı kovan, arı sütü ve propolis özelinde arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi konusunda mesleki proses eğitimi ile 30 kadının istihdamı planlanmaktadır. Ayrıca markalaşma ve e-ticaret yönünde atılacak adımlar ile TR81 Bölgesinde marka değeri olan arı ürünleri üretimi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et