16 Mayıs 2022 - 678 Okunma

Siber güvenlik konusunda toplum genelinde ve özellikle gençlerde farkındalık oluşturmak, yerli siber güvenlik teknolojilerinin geliştirilmesi ve kritik altyapılarda kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik değerlendirmelerde bulunmak üzere bilgi güvenliği ve dijital teknolojiler alanında yetkin kişilerin katılımıyla 13 Mayıs 2022 tarihinde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi adıyla ve Siber Güvenlikte Kritik Unsur; İnsan Kaynağı temasıyla bir etkinlik gerçekleştirilmiştir.
Açılış konuşmalarını Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi ALTUNSU, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı ÖZÖLÇER, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat ŞEKER, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali DÖNMEZ, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha KOÇ ve Zonguldak Valisi Mustafa TUTULMAZ’ın yaptığı Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesinde alanında uzman konuşmacılar tarafından bilgi güvenliği konusunda istihdam ve girişimcilik konularında konuşmalar, siber güvenlik alanında istihdam ve siber güvenlik ürünlerinde yerlileştirme konularında paneller ve siber istihbarat savaşları konusunda değerlendirmeler ve sunumlar gerçekleştirilmiştir.
Zirvede ülkemizde ihtiyaç duyulan nitelikli siber güvenlik elemanı ihtiyacının karşılanması hedefine yönelik olarak hedef kitlesinin üniversite öğrencilerinin olduğu ve ANKARA, BAKA, BAKKA, BEBKA, DAKA, DİKA, FIRAT, GMKA, İZKA, KUDAKA, KUZKA, MARKA, SERKA, TRAKYA ve ZAFER Kalkınma Ajansları ile üniversiteler tarafından uygulanacak Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programının imza töreni gerçekleştirilmiştir. Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı işbirliğinde Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kalkınma Ajansları, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve Üniversiteler tarafından uygulanacaktır.
Zirvede ayrıca oluşturulacak merkezlerle kapasite geliştirme ve girişim oluşturma faaliyetleri ile Siber Vatan Programının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi arasındaki işbirliği ile kurulacak olan Siber Vatan Yetkinlik Merkezlerinin işbirliği protokolü imza töreni gerçekleştirilmiştir.
Geniş katılımın olduğu Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi kapsamında siber güvenlikte girişimcilik ve insan kaynağı geliştirilmesi alanında tarafından konuşmalar gerçekleştirilmiştir.
Zirveye katılım sağlayan gençlerin yoğun ilgi gösterdikleri Yeni Savaş Alanı; Siber Uzay konulu söyleşide siber ortamda planlı ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilen saldırılar hakkında örnekler üzerinden konuşmalar gerçekleştirilmiştir.
Farklı Bir İstihdam Alanı; Siber Güvenlik temalı oturumda konuşmacılar tarafından siber güvenliğe meraklı gençlerin dijital ve siber güvenlik teknolojileri alanında kariyer planlamaları konusunda değerlendirilmelerde bulunulmuştur. 
Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesinin son oturumu olan Siber Güvenlikte Dışa Bağımlılık ve Yerlileştirme Çalışmalarında ise ülkemizde faaliyet gösteren özel sektör işletmeleri ve kamu kurumları tarafından geliştirilen ürün ve hizmetlerin global düzeyde hangi konumda olduğu ve toplam kullanılan siber güvenlik ürünleri içinde almış olduğu pay ve geliştirilen projeler kapsamında değerlendirmeler yapılmıştır.
Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi kapsamında konuşmalar, paneller ve sunumlar yapılırken aynı zamanda siber güvenlik sektöründe faaliyet gösteren firmalar stant açmış ve faaliyetleri kapsamında bilgilendirmeler gerçekleştirmişlerdir.
Siber Vatan öğrencileri etkinlik boyunca görev ve sorumluluk üstlenmiş ve zirveye teşrif eden Bakan, Başkanlar ve konuşmacılar ile röportajlar gerçekleştirerek siber güvenlik alanında kariyer planlamaları ve projeleri kapsamında önemli geri bildirimler alabilmiştir.
Siber güvenlik sektöründe kamu kesimi, özel sektör, akademisyen ve sivil toplum kuruluşları aktörlerini biraraya getiren Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi ülkemiz adına hangi konumda olduğumuzu ve potansiyelimiz kapsamında mevcut durum değerlendirmesi niteliği taşıyacak konuşmaların ve tespitlerin yapıldığı etki alanı geniş ve önemli çıktıları olan bir etkinlik olarak gerçekleştirilmiştir.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et