20 Ağustos 2011 - 1917 Okunma


Mayıs ayında kimya sektörü ihracatındaki artış yüzde 41.24 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz ay en fazla ihracat yaptığımız ülke ise Mısır oldu. Mısır’ı komşumuz Irak ile Avrupa Birliği’ndeki önemli ihracat pazarlarımızdan biri olan Almanya izledi.
Mayıs ayında 1 milyar 468 milyon dolara çıkan kimya sektörü ihracatı, Ocak – Mayıs dönemi toplamında ise 6 milyar 844 milyon dolara yükseldi. 2010 yılının ilk beş ayı ile kıyaslandığında, kimya ihracatındaki artış yüzde 42.06 olarak gerçekleşti. Yılın ilk beş aylık döneminde en çok kimya ihracatı yaptığımız ülkelerin başında ise yine Mısır geldi. Mısır’a olan ihracatımız tüm istikrarsızlıklara rağmen bu dönemde yüzde 72.84 arttı. Mısır’ın ardından en çok kimya ihracatı yaptığımız ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Birleşik Arap Emirlikleri’ni sırasıyla Almanya, Irak, Malta, Suriye, İtalya, Rusya, Yunanistan ve ABD izledi. En çok artış yaşanan ülke dağılımı incelendiğinde, kimya ihracatının “komşu ülkeler” stratejisinin devam ettiği gözlendi.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörü ihracatındaki yükseliş tablosunun mayıs ayında da sürdüğünü belirterek, otomotivin ardından ikinci sırada yer almalarının sektör açısından önemli bir başarı olduğunu söyledi. İKMİB olarak Türk firmalarının ihracat hacminin artması için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini açıklayan Akyüz, “İhracatçılarımızın potansiyeli yüksek pazarlara ulaşmaları için dünyanın pek çok ülkesinde araştırmalarımıza devam ediyor, firmalarımızın önemli fuarlara milli katılımlarını organize ediyoruz. Mayıs ayında dünyanın en büyük plastik fuarları olan Brasilplast ve Chinaplas’ınyanı sıra hızla büyüyen PrivateLabel (özel etiketli ürünler) sektörüne yönelik Amsterdam’da düzenlenen PLMA ve son olarak Ortadoğu’nun en büyük kozmetik ve kişisel bakım ürünleri fuarı Dubai Beautyworld Fuarı’na katıldık. İhracatçılarımız dünyanın her yerinde kendilerine yeni iş fırsatları arıyorlar” diye konuştu.
Siyasi istikrarsızlıklara rağmen Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden vazgeçmeyen kimya sektörü, yıl sonu için 15.5 milyar dolarlık ihracat hedefini de koruyor
 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et