26 Aralık 2019 - 1277 Okunma

Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan “Bölgesel Kalkınma Fonu” ile “Teknoloji ve İnovasyon Fonu”, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından İstanbul’da tanıtıldı.

Girişim sermayesi yatırımlarını artırmak, özel sektörün bu alana eğilmesini sağlamak ve bu yatırımları ülke geneline yaymak için harekete geçildiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, fonların toplam büyüklüğünün 750 milyon lira olacağını   “teknolojiye, sanayiye, yeniliğe ve inovasyona; yani üretken Türkiye’nin geleceğine yatırım yapacağını” ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, kalkınma ajansları ve teknoloji geliştirme bölgeleri başta olmak üzere birçok paydaşın hazır bulunduğu tanıtım toplantısında Bakan Varank, fonlarla ilgili açıklamalarda bulundu:

Büyüme ve Kalkınmaya Destek

Büyüme ve kalkınmayı daha kuvvetli bir şekilde desteklemek adına, finansal piyasalarımızda yeni bir reformu hayata geçiriyoruz. Biliyorsunuz büyümenin gücü ve kalkınmanın sürdürülebilirliği açısından parlak fikirlere, yeni teknolojilere ihtiyaç var. Bunu başarmak içinse; piyasaları iyi okuyabilen, inovatif ve dinamik, girişimciler gerekiyor. İşte bu yenilikçi fikirlerin hayat bulması ve ülkeye katma değer olarak dönmesi için girişimcilerin finansa erişiminin kolaylaştırılması son derece önemli. Kaynaklarını üretken yatırımlara mobilize edebilen ve etkin işleyen bir finansal piyasa, katma değerli üretimin adeta olmazsa olmazı konumuna gelmiş durumda.

Girişim Sermayesi Uygulamaları

Ülkemizdeki girişim sermayesi uygulamalarına baktığımızda üç husus dikkatimizi çekti. Birincisi, gelişmiş ülkelerle kendimizi karşılaştırdığımızda, yatırım adedi ve miktarı açısından geride olduğumuzu gördük. İkincisi halihazırda ülkemizde girişimcilik neredeyse tamamen kamu tarafından destekleniyor. Her durumda girişimcilerin yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz. Son tespitimiz ise, mevcut mekanizmaların ülke geneline dengeli bir biçimde yayılmadığı oldu. Girişim sermayedarları, yatırımlarını ülkemizin gelişmiş bölgelerinde yoğunlaştırmış durumda.

Türkiye Kalkınma Fonu Çatısı Altında

Girişim sermayesi yatırımlarını artırmak, özel sektörün bu alana eğilmesini sağlamak ve bu yatırımları ülke geneline yaymak için harekete geçtik. Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulacak olan Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonu bu amaçlara hizmet ediyor. Böylelikle 750 milyon liralık kaynağı mobilize edecek, her iki fonun yapacağı yatırımları Kalkınma Yatırım Bankasıyla birlikte yöneteceğiz.

Uzun Vadeli Sermaye Desteği

Burada sadece para ya da kaynaktan bahsetmiyoruz. Aynı zamanda, şirketlerin daha akılcı yatırım kararları almasını sağlayacak stratejik yönlendirmeyi de yapacağız. Bu sayede nesiller boyu yaşayacak, kurumsallaşmış ve rekabetçi şirketlerin ekonomide hâkim olmasını hedefliyoruz. Kuracağımız bu iki fonla, firmalarımıza uzun vadeli sermaye desteği sunacak ve şirketlerin faiz yükü altında ezilmesine de engel olacağız.

Teknoloji ve İnovasyon Fonu

Teknoloji ve İnovasyon Fonuyla, ülkemizde büyük potansiyeli olan teknoloji tabanlı girişimlere destek sağlayacağız. Burada hem şirketlere doğrudan yatırım yapacak hem de girişim sermayesi fonlarına kaynak aktaracağız. 350 milyon liralık bu fonla; teknopark firmaları başta olmak üzere, yeni nesil girişimcilerin projelerine sermaye desteği sağlayacağız.  Böylece ulusal ve uluslararası arenada başarı hikâyeleri yazacak girişimcilerin önünü açacağız. Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile girişimlerin doğmasını, hayatta kalmasını ve büyümesini sağlayacağız. Belki de ülkemizden çıkacak unicornlar, ki bizim adlandırmamızla turcornlar, bu fon sayesinde kendilerini keşfedecekler.

Bölgesel Kalkınma Fonu

400 milyon liralık bu fonla; ülkemizin her bölgesine ulaşıp, bölgesel ve küresel oyuncu olma potansiyeline sahip KOBİ’lere kaynak aktaracağız. Bu kapsamda kalkınmada öncelikli sektörleri ve istihdamı artıran yatırımları destekleyeceğiz. Kalkınma Ajanslarımız bu süreçte önemli görevler üstlenecekler. Kalkınma ajanslarının ikinci 10 yılında mevcut uygulamalarımızı daha ileriye götürüyoruz. 2020 yılı ajanslarımız için bir dönüşüm yılı olacak. Bölgesel Kalkınma Fonu da bu dönüşümün temel araçlarından biri olacak.

Toplantıda, Bakan Varank’ın refakatinde Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop ile AR-GE Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri arasında protokoller imzalandı.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et