08 Mart 2024 - 222 Okunma

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Zonguldak’ta bir çok projenin açılışını gerçekleştirdi. İlk olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Gökçebey’de Çanakçılar Ar-Ge Merkezi’nin Açılış Törenine ve Çay Değirmeni’nde orman ürünleri fabrikasının temel atma törenine katılan Bakan Kacır, daha sonra Zonguldak Belediyesi Sinema’sının açılış törenine katıldı. Törenden sonra Zonguldak Belediyesince BAKKA destekleri ile kurulan Zonguldak Engelsiz Yaşam Merkezi ve Mustafa Yılmaz Gömülü Sistemler Uygulama Merkezini ziyaret etti ve öğrencilerle sohbet etti.

Bakan Kacır daha sonra Ajansımız tarafından üretim altyapısı, turizm altyapısı ve beşeri sermayenin geliştirilmesi alanlarında desteklenerek Zonguldak’ta hayata geçirilen projelerin açılışını gerçekleştirdi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezinde yapılan programın açılış konuşmasını Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu gerçekleştirdi.

Altunsu, Ajansın kuruluşundan bu yana bölge planları, sonuç odaklı programlar ve Bakanlığın koordinasyonu doğrultusunda bölgenin sosyo-ekonomik kalkınması için faaliyet gösterdiğini belirterek, “Yüzde 64’ü ormanlık arazi olan, 139 km sahil şeridi bulunan, ülke sanayisine olduğu kadar sosyo-ekonomik yaşama demir çelik, kömür, ahşap, doğal gaz ve enerji gibi önemli girdiler sağlayan ve ülkemizin en büyük 3. Limanına sahip olan bir bölgede, bir yandan düzenli sanayi ve teknoloji alanlarının geliştirilmesi diğer yandan nitelikli beşeri sermayenin ve girişimciliğin güçlendirilmesi için gayret sarf ediyoruz. Bölgenin sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerin turizm sektörünü canlandırmasına katkı sağlıyoruz. Sonuç odaklı faaliyetler, SOGEP ve BAKAP gibi programlar ve teknik desteklerle bir yandan alt yapıya destek veriyor diğer yandan kurumsal kapasite, yenilikçilik ve insan kaynağını geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün açılışı yapılacak olan projelerimiz, OSB’lerin alt yapılarını güçlendirme, çocuklarımızın mesleki ve teknolojik becerilerini geliştirme, kadınlarımızın ekonomik hayata entegrasyonlarını sağlama, ekonomik faaliyetleri çeşitlendirme ve Zonguldak endüstri mirası turizmini geliştirmek için oldukça önemli eserleri ilimize kazandırma gibi amaçlara hizmet etmektedir. Siber Vatan Yetkinlik Merkezi Bakanlığımızın özel desteği, Savunma Sanayi Başkanlığı ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliği ile kurulmuştur. Bartın Üniversitesinde de yine aynı yapıda kurulan Merkez inşallah bu yıl içinde Karabük’te de kurulacak ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğümüzün “yerelden ulusala, ulusaldan uluslararasına” vizyonuna uygun olarak bugün 20 ilimizde yürütülen Siber Vatan çalışmalarının sürdürülebilirliğini sağlayacaktır” dedi.

HACIBEKTAŞOĞLU: PROJELER BÜYÜK BİR BAŞARIYLA HAYATA GEÇİRİLMİŞTİR

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, BAKKA’nın desteklediği projelerin açılış töreni için bir araya geldik. “Ajansımız üretim altyapısı ve turizm altyapısının geliştirilmesi, yine beşeri sermayenin güçlendirilmesi olmak üzere birçok alanda projeleri desteklemiş ve bunlar büyük bir başarıyla hayata geçirilmiştir. Bu projeler için Kalkınma Ajansımızın desteği 130 milyon TL’nin üstünde ve toplam bütçesi ise 230 milyon civarındadır. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ilimize son on yılda 850 milyon TL’nın üzerinde destek vermiştir. Ajansımız üretim ve turizm altyapısının geliştirilmesi yanında beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve Zonguldak'ın kalkınması için bu destekleri vermiş ve bunlar yerini bulmuştur. Bu projeler Zonguldak için çok etkili olmuştur. Bundan sonra da bu destekler devam edecektir. Bugün Siber Vatan Yetkinlik Merkezinin de açılışını yapmış olacağız. Bu merkez de ajansın projelerinden biridir ve  Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızın çok önemli bir başarısıdır. Ajansımız siber güvenlik konusunda ülkemizde 22 üniversiteyi de kapsayan kuşatan ve bütün ajanslara, bütün üniversitelere örnek olan bir proje geliştirdiler. Savunma sanayi başkanlığımızla ve diğer sektör paydaşlarıyla büyük bir başarıyla ve büyüyerek devam etmektedir. Türkiye'nin teknolojik gelişmesine çok önemli katkılar sağlanmaktadır” dedi.

ZBEÜ Rektörü İsmail Hakkı Özölçer ise “Kökleri 1924 yılında kurulan Zonguldak'ın Maden Mühendislik Mektebine dayanan ve 2012 yılına kadar Zonguldak Karaelmas Üniversitesi adını taşıyan üniversitemizin kuruluş tarihinin 1992 yılı yerine 1924 olarak kabul edilmesine ilişkin başvurunun kabulünün gururunu huzurlarınızda sizlerle paylaşmak istiyorum. Bölgemizde doğal gazın keşfiyle birlikte tarihten gelen enerji üssü olma potansiyelimizi tescillemiş olduk. Ülkemizin enerji üssü haline gelen bölgemizi daha canlı yansıtacak ve dikkat çekecek hem şanlı bayrağımızı hem de ateşi temsil edecek Kırmızı renk kullanarak logomuzun etrafını şanlı al bayrağımızın renginden esinlenip kırmızı rengi de vurguladık. Üniversitemizin kuruluşundan bu yana ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde 107 bin 513 mezun vermiş ve öğrencilerimiz mezun edindikleri donanımlarıyla yurt içinde ve yurt dışında çalışma hayatına devam etmektedir. Halen seksen artı farklı ülkede öğrencilerimiz bulunmaktadır. Geçtiğimiz günlerde özellikle teknoloji transfer ofisi, AR-GE birimi hazırlanan projenin Avrupa Birliği'nden yaklaşık kırk milyon Türk lirası destek almaya hak kazandığını belirtmek isterim” diye konuştu. Özölçer siber güvenliğe özel önem verdiklerini, kurulan Siber Güvenlik Araştırma Merkezi, yaptıkları AB Projesi ve BAKKA, Savunma Sanayi Başkanlığı, Bartın ve Karabük Üniversiteleri işbirliği protokolü ile kurulan Siber Vatan Yetkinlik Merkezi öğrencilerinin başarıdan başarıya koştuğunu ifade etti. 

KACIR: “ZONGULDAKIMIZI YATIRIM, ÜRETİM, TİCARET, İHRACAT MERKEZİ YAPMAK ADINA TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER ETTİK”

  22 yılda yerli ve milli anlayışın temellerini atarken gece gündüz çalıştıklarını anlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek organize sanayi bölgeleri altyapısı kurduk. Özel sektörün yatırım iştahını artıracak teşvik paketleri kurguladık. Yerel kalkınma dinamiklerini harekete geçirirken; devlet desteklerini sanayi sektörüne, KOBİ’lere, akademisyen ve girişimcilere sunduk. Bugün ülkemiz; 101 teknoparkında, 10 binin üzerinde girişimi ile teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. Bin 600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezimizle birlikte 272 bin kişilik büyük bir Ar-Ge ordusuna sahibiz.

Türkiye Yüzyılı”nı inşa ederken, Batı Karadeniz’in sembol şehirlerinden Zonguldak’ımızı da yatırım, üretim, ticaret, ihracat merkezi yapmak adına tüm imkanlarımızı seferber ettik, etmeye de devam ediyoruz. Biz tabi, Zonguldak için ne yapsak az olduğunun farkındayız. Bu bilinçle, şehrimizi her yönüyle daha güçlü hale getirmek, Zonguldak’ın ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak için gece gündüz çalışıyoruz. “Halka hizmet Hakk’a hizmettir” şiarıyla; yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla, KOBİ’lerimize sağladığımız imkânlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle Zonguldak’ımızı “Türkiye Yüzyılı”nın öncü şehirlerinden biri haline getirmeye devam ediyoruz.

“ZONGULDAK İÇİN YAPTIKLARIMIZ SAYMAKLA BİTMEZ”

22 yıl önce Zonguldak’ta KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ’lerin sayısı sadece 30 iken, AK Parti hükümetleri döneminde bu sayıyı 1,3 milyar lira destekle 11 bin 250’nin üzerine çıkardık. Katma değer ve teknoloji odaklı kalkınmayı hızlandırmak adına, şehrimize 1 teknopark, 2 Ar-Ge ve 1 tasarım merkezi kazandırdık. TÜBİTAK programlarıyla 158 proje ve 476 bilim insanımıza 323 milyon lira destek sağladık. Geçen yıl Tübitak’ın 60. yılında 50 bin araştırmacıyı destekledik. Bölgenin dinamiklerini harekete geçirmek amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızla şehrimizde 334 projeye 968 milyon lira destek verdik. Gördüğünüz üzere; Zonguldak için yaptıklarımız saymakla bitmez.

“PROJELER ZONGULDAK’IN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK”

Kalkınma ajansımızın 135 milyon lira desteğiyle hayata geçirdiğimiz bu projelerle; Siber güvenlik, yazılım, robotik sistemler, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi yenilikçi teknolojilerle ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını oluşturuyoruz. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını destekliyoruz.

Oluşturduğumuz laboratuvar ve atölye altyapısıyla insansız hava araçlarının geliştirilmesinde, üretimi ve geliştirilmesinde yetkin, geleceğin mühendis ve teknisyenlerini yetiştiriyoruz. Alaplı Organize Sanayi Bölgesi ve Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde kurduğumuz tesislerle şehrimizdeki planlı sanayi alanlarında çevreci, verimli ve sürdürülebilir üretim altyapısını güçlendiriyoruz. Üzülmez Kültür Vadisi projemizle şehrimizin turizm potansiyelini ortaya çıkarıyoruz.  

 “ÖZEL KARAELMAS EKSPRESİ 8 MART’TA ANKARA’DAN KALKACAK”

Bakan Kacır, 8 Mart günü Özel Karaelmas Ekspresi’nin Ankara’dan yola çıkacağını belirterek, “Bugün burada Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız öncülüğünde; Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Valiliğimiz, TCDD ve ticaret ve sanayi odamız işbirliğinde geliştirdiğimiz önemli bir projenin de müjdesini paylaşmak istiyorum. Bu proje “Özel Karaelmas Expresi”.

Yarın yani 8 Mart Ankara’dan kalkacak Çankırı, Karabük ve Zonguldak illerimize ve ilçelerimize uğrayacak olan trenimiz Batı Karadeniz’imizin doğal güzelliklerini temaşa ettirmek ve şehirlerimizin önemli unsurlarını vatandaşlarımıza tanıtmak adına önemli rol üstlenecek. Şehrimizi önemli bir turizm destisyonu haline getirecek Özel Karaelmas Expresinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Zonguldak için de aşkla şevkle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Program, Özel Yetenekli Öğrencilerin Yüksek Teknolojide İstihdamına +8 Yıl Kazandıralım, Kilimli Balık ve Su Ürünleri Soğuk Hava Deposu Mezat Alanı Projesi, Zonguldak Siber Vatan Yetkinlik Merkezi, Sağlıklı Toplum İçin Arı Gibi Çalışkan Kadınlar, Alaplı OSB, Çevreye Duyarlı Altyapı ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Yatırım Ortamı Hazırlıyor, Çaydeğirmeni’nde Artizan Ekmek Üretiyoruz, Sağlıkla Kalkınıyoruz, Zonguldak-Ereğli OSB Akıllı Elektrik Yönetim Sistemi ile Fiziki ve Kurumsal Altyapısını Güçlendiriyor, Maden Şehitlerinin Çocukları Maden Makinaları Üretiyor, Üzülmez Kültür Vadisi, SİHA 30.30.9.3, İmalat Sanayi İhtiyaçlarına Uygun Endüstriyel Kontrol ve PLC Laboratuvarı Kurulması ve Sanayi İçin Tasarla ve Programla projelerinin açılış kurdelesi kesilmesiyle son buldu.

Daha sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı arasındaki işbirliği kapsamında hayata geçirilen Zonguldak Siber Vatan Yetkinlik Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışın ardından Siber Vatan Yetkinlik Merkezini ziyaret eden Bakan, öğrencilerle Siber Vatan öğrencileri ile bir araya gelerek sohbet etti.

Siber Vatan Yetkinlik Merkezi'nde ulusal düzeyde koordinasyonu BAKKA tarafından sağlanan Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı hakkında bilgi verildi.

Bilgilendirmenin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Siber Vatan Programı kapsamında faaliyet gösteren Yavuzlar Web Güvenliği ve Yazılımı, ZAYOTEM Zararlı Yazılım Önleme ve Tersine Mühendislik, CUBERIUM Blockchain, Redpunch Studios Oyun Geliştirme, Siber Tehdit İstihbaratı ve Detection Engineering Takımlarını ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Bakan öğrencilere yakın ilgi gösterirken bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının her zaman öğrencilerin, gençlerin yanında olduğunu belirtti.

 

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et