13 Aralık 2012 - 1938 Okunma

T.C.
BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI
 2013 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI
BASIN TOPLANTISI BİLGİ NOTU

 

Ajansımız, 2013 Yılı Mali Destek Programları kapsamında 30 Kasım 2012 Cuma günü itibarıyla 2013 Yılı KOBİ Mali Destek Programı, 3 Aralık 2012 Pazartesi günü ise Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı Proje Teklif Çağrısı ilanlarına çıkmış bulunmaktadır. Proje Teklif Çağrısı, BAKKA’nın bölge kaynaklarının etkin kullanımını sağlayarak yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacı ile kullandığı önemli araçlardan biridir. Ajans olarak amacımız,  faaliyet alanımız olan Zonguldak, Karabük, Bartın İllerinde girişimciliğin ve yenilikçiliğin desteklenerek sektörel çeşitliliğin sağlanmasına ve sürdürülebilir sosyal kalkınmanın sağlamasına katkıda bulunmaktır.

 

2013 Yılı Mali Destek Programları, ilgili taraflardan gelen talepler, görüşler ve geri bildirimler, bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odaları ve Kalkınma Kurulu’nun tavsiyeleri ışığında Yönetim Kurulunca kararlaştırılmış ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bu seneki Proje Teklif Çağrısı önceki senelerden farklı olarak proje başvurularının Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi Proje ve Faaliyet Destekleme Modülü olan ve kısaca KAYS olarak tabir edilen sistem aracılığıyla elektronik ortamda kabulü şekline yapılacaktır. Bu kapsamda Ajansımız bütçesinden ayrılan toplam kaynak tutarı8.500.000 TL’dir.

 

2013 Yılı KOBİ Mali Destek Programının amacı, Zonguldak, Karabük, Bartın İllerinde istihdam olanaklarını arttırarak, turizme ve imalata dayalı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin, üretim ve pazarlama kapasitelerini geliştirmektedir. Yalnızca imalat sektörüne yönelik projeler ile turizm sektörüne yönelik projelerin destekleneceği programın öncelikleri şunlardır:

1-      Üretim kapasitesinin ve verimliliğin arttırılması

2-      AR-GE’ ye yönelik yatırımların sağlanması ve yenilikçi ürün üretilmesi

3-      Enerji verimliliğinin ve çevreye duyarlı teknoloji kullanımının arttırılması

4-      Turizm sektöründe çeşitliliğin sağlanmasına yönelik yatırımlar yapılması

KOBİ Mali Destek Programı kapsamında Ajans tarafından sağlanacak olan mali destek tutarı toplam 4.000.000 TL’dir. Bir başvuru sahibi, iki ayrı proje başvurusunda bulunabilecek ve her ikisinin de başarılı bulunması halinde sadece daha yüksek puan alan başvurusu için mali destek alabilecektir.

Asgari destek oranının %25, azami destek oranın ise %50 olarak belirlendiği program kapsamında başvuru sahipleri50.000TL’den az, 250.000TL’den fazla destek talep edemeyeceklerdir. Ayrıca, hazırlanacak projelerin 6 aydan kısa, 9 aydan uzun olmaması gerekmektedir.

2013 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının amacı, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde üretim ve yaşam alanlarında fiziki altyapı eksikliklerini gidererek bölgeye yatırım çekilmesine olanak sağlamak ve yaşanabilirlik düzeyini artırmaktır. Bölgenin sanayi, çevre, turizm ve kültürel altyapısının geliştirilmesine katkı sağlamak amacı ile gerçekleştirilecek olan programa 4.500.000 TL bütçe ayrılmıştır.

 

Programa, Kamu kurum ve kuruluşları, İl Özel İdareleri, Belediyeler, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu çerçevesinde kurulmuş Mahalli İdare Birlikleri, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri vb. , Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları (Odalar, Borsalar vb), Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri başvuru yapabilir.

 

Asgari destek oranının %25, azami destek oranın ise %75 olarak belirlendiği program kapsamında başvuru sahipleri250.000TL’den az, 750.000TL’den fazla destek talep edemeyeceklerdir. Ayrıca, hazırlanacak projelerin 6 aydan kısa, 18 aydan uzun olmaması gerekmektedir.

Başvuruların son teslim tarihi KOBİ Mali Destek Programı için 04 Şubat 2013 saat 18.00 ve Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı için ise 25 Şubat 2013 saat 18.00’dır. İlgili programlar kapsamında belirtilen tarihlerden sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Ayrıca, internet üzerinden KAYS sistemine, elektronik ortamda kaydı yapılmayan ve elektronik ortamdan alınan çıktının ıslak imzalı bir asil ve iki nüshası Ajansa teslim edilmeyen başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir. Sisteme Ajansın internet sitesi (www.bakka.gov.tr) üzerinden ulaşılabilecektir.

Söz konusu programlar hakkında detaylı bilgiyi içeren Başvuru Rehberleri, Bilgilendirme ve Eğitim Programları takvimleri Ajansımız internet sitesinden temin edilebilmektedir.

Proje Teklif Çağrısı kapsamında, Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde Merkez İlçeler de dahil olmak üzere 6 adet bilgilendirme toplantısı ve 3 il merkezinde proje sunmaya yönelik olarak eğitim toplantıları gerçekleştirilecektir.

Şimdiden tüm başvuru sahiplerine mali destek programlarımıza gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eder, uygulamanın bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ederiz.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et