04 Kasım 2019 - 1060 Okunma

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Kalkınma Ajanslarının istişareleri sonucunda 2019 yılı teması olarak "Mesleki ve Teknik Eğitim" konusu belirlenmiş olup Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından, temaya uygun faaliyetler gerçekleştirilmketedir. Bu doğrultuda, 2018 Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında mutfağı oluşturulan Zonguldak Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin, Yiyecek-İçecek bölümünden başarılı 10 öğrenci, 2 öğretmen ve 2 BAKKA personelinin katılımıyla 30 Ekim - 02 Kasım 2019 tarihleri arasında Hatay ve Adana illerine teknik gezi ve inceleme ziyareti düzenlenmiştir. Hatay ili, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından yemek sanatı alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilmiş olup, kendine has özellikleri ve zengin yemek çeşitliliğine sahip bir yöre olarak tanınmaktadır. Ziyaret yeri olarak bu bölgenin seçilmesinde, ilin bu yönüyle ön plana çıkması etkili olmuştur.

Program kapsamında, Adana ve Hatay illerinin kendine özgü yemek kültürleri yakından incelenerek işin ustalardan doğrudan bilgiler alınmıştır. Programın ilk etabında, tescilli Adana Kebabının yapılışı ve servis edilişi öğrenciler tarafından tecrübe edinilmiştir. Ocak başına geçen öğrenciler etin kıyılmasından mezelerin hazırlanmasına kadar tüm detayları uygulamalı olarak öğrenmişlerdir. Adana ilindeki program, bu yöreye özgü ev yapımı şalgamın yapılışı hakkında bilgi alma ve tadımı ile devam etmiş, yine yöreye özgü cezerye yapımı izlenmiştir. 

Programın Hatay ayağında, kağıt kebabı, tepsi kebabı, soğuk mezeler ve künefe yapımı ile ilgili uygulamalı eğitimler alınmıştır. Öğrenciler tarafından sorulan sorular işin ustaları tarafından cevaplanmış ve yemek kültürüne ait incelikler öğrencilere aktarılmıştır.  

Yapılan teknik gezi ve inceleme ziyareti ile Zonguldak Yayla Mesleki ve Teknik Lisesi Yiyecek-İçecek bölümünden on öğrenci ve iki öğretmenin Hatay mutfağını tanımaları sağlanmış, farklı yemek kültürlerine ait hazırlama, pişirme ve servis teknikleri öğrenilerek öğrencilerin mesleki gelişimlerine yönelik katkı sağlanmıştır.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et