07 Aralık 2017 - 1761 Okunma

27-28 Kasım 2017 tarihleri arasında Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 22. Dünya Yatırım Konferansı ve 2017 Yılı WAIPA Seçimli Genel Kurulu gerçekleştirilmiştir.

2014 yılından bu yana Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) üyesi olan BAKKA, 27 Kasım 2017 tarihinde Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilen WAIPA Seçimli Genel Kurulu’na katılarak T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın (Invest in Turkey) başkan adaylığını destekledi. Oylamaya Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nı temsilen WAIPA iletişim kişisi Ümran ÖZTÜRK DEMİRAY katıldı.

Yapılan oylamada T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda ERMUT WAIPA Başkanı seçildi. Oylamada ayrıca başkan yardımcıları ve bölgesel koordinatörlükler de seçildi. Buna göre WAIPA Yönetim Kurulu aşağıdaki gibidir:

Başkan: Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA)

Başkan Yardımcıları: Azerbaycan İhracat ve Yatırım Tanıtım Kurumu (AZPROMO) & Dubai Yatırım Kalkınma Ajansı (Dubai FDI)

Bölgesel Koordinatörlükler: Sahra Altı Afrika: Morityus Yatırım Kurulu (BoI Mauritius)  / Orta Asya: Kazakistan Yatırım Destek ve Tanıtım Ulusal Ajansı (KAZAKH Invest) / Güney Asya: Hindistan Hükümeti Yatırım Destek Ajansı (Invest India) / Orta Asya ve Güneydoğu Asya: Kore Yatırım Ajansı (Invest KOREA) / AB: Polonya Yatırım ve Ticaret Ajansı (PAIH) / Doğu Avrupa: Bosna Hersek Yabancı Yatırımlar Tanıtım Ajansı (FIPA) / Kuzey Amerika: (ProMexico) / Orta Amerika ve Karayipler: Kosta Rika Yatırım ve Kalkınma Kurulu (CINDE) / Güney Amerika:  Parana Kalkınma Ajansı (APD)

WAIPA NEDİR?

Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) 1995 yılında İsviçre’nin Cenevre kentinde kurulan ve dünyanın 130 ülkesinde faal olan toplam 170 ulusal ve bölgesel yatırım promosyon ajansının üye olduğu bir çatı kuruluştur. Üye yatırım ajanslarının pek çoğu ülkelerindeki karar alıcı mercilerle doğrudan ilişki içerisindedir ve yatırım destek/tanıtım stratejilerinin belirlenmesinde ve uygulanmasında aktif rol almaktadırlar.

WAIPA’nın 5 önemli misyonu; yatırım promosyon ajansları arasında koordinasyon ve işbirliğini geliştirmek, etkin bilgi paylaşımı, uluslararası doğrudan yatırımlar konusunda tecrübe paylaşımı, yatırım promosyon ajanslarının bulundukları ülkelerde yatırım ortamının iyileştirilmesine sağladıkları katkının artırılması için destek ve son olarak teknik desteğe erişimin kolaylaştırılması ve ihtiyaç duyan ülkelerdeki ajanslara eğitim programları düzenlenmesidir.

WAIPA ve T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA), 11 Şubat 2013 tarihinde WAIPA Genel Kurulu esnasında yapılan seçimlerde oyların 3 te 2’sini alarak nitelikli çoğunlukla ilk turda birinci Başkan Yardımcısı olarak seçilmiş, tek aday Hong Kong da Brezilya’dan başkanlığı devralmıştır. 2 Eylül 2013 tarihinde İstanbul’da yapılan Yönetim Kurulu toplantısında WAIPA’nın geleceği adına önemli kararlar alınmış, bu toplantı akabinde Hong Kong Yatırım Ajansı başkanlıktan çekilmiştir. 24 Ocak 2014 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town şehrinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) oybirliği ile WAIPA Başkanı olarak seçilmiştir. 14 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısında ise WAIPA Merkezi’nin Cenevre’den İstanbul`a taşınma kararı oylanmış ve BAKKA da bu süreçte WAIPA’ya üye olarak WAIPA merkezinin İstanbul’a taşınması hususunda oy vermiştir. Oylamada İstanbul’un WAIPA’nın merkezi olması desteklenmiş ve İstanbul, dünyanın 130 ülkesinin direkt olarak üst yönetimine hitap eden ajansların tepe kuruluşunun merkezi haline gelmiştir. WAIPA’nın merkezinin İstanbul’da olması Türk yatırımcıların farklı ülkelerde yapmayı planladığı yatırımlarını koordine etmek için de bulunmaz bir fırsat teşkil etmektedir. Yatırımcılar yatırım yapmak istedikleri ülkelerin yatırım ajanslarına ilk elden ulaşabilecek ve taleplerine doğrudan cevap alabileceklerdir.

2015 yılında G-20 Dönem Başkanlığı Türkiye tarafından devralınmış ve ilki Meksika G20 toplantısı esnasında gerçekleştirilen Dünya Yatırım ve Ticaret Promosyon Ajansları zirvesinin 2015 yılında yapılan Türkiye ayağı esnasında Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın ‘WAIPA Başkanı’ unvanını da taşıması G-20 dönem başkanlığına güç katmıştır. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, 2016 yılında İstanbul’da ve 2017 yılında Dubai’de gerçekleştirilen WAIPA Genel Kurulları’nda yapılan oylama ile WAIPA başkanlığı görevine devam etmiştir. TYDTA’nın WAIPA Başkanlığı görevine devam etmesi ülkemizin uluslararası prestiji, uluslararası yatırımları yönlendiren platformlarda etkinliği, yatırımları yönlendiren ve ülkelerin yatırım yapma kolaylıklarını derecelendiren raporların hazırlık süreçlerinde etkinliği ve uluslararası yatırımcılarla sürekli irtibatı hususlarında oldukça önemlidir. BAKKA bu süreçte hem doğrudan yabancı yatırımlar konusunda küresel trendleri takip etmek, hem deneyimli yatırım promosyon ajansları ile bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmak hem de Türkiye’nin uluslararası liderlik konumunun sürdürülmesine katkı sağlamak amaçları ile WAIPA bünyesine faaliyetlerine aktif olarak devam etmektedir.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et