21 Haziran 2011 - 2018 Okunma


26 Kalkınma Ajansının ve Kalkınma Bakanlığının katılımıyla, 16-19 Haziran 2011 tarihlerinde Erzurum’da gerçekleştirilen 1. Kalkınma Ajansları Konferansı’nda, kusursuz bir organizasyona ev sahipliği yapan Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na ve Organizasyon Komitesi’ne teşekkür ederiz.
Devlet Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı 1. Kalkınma Ajansları Konferansı, Kalkınma Bakanlığından genel müdür, daire başkanları ve uzman düzeyinde ve ülke genelinde kurulan 26 Kalkınma Ajansından genel sekreter, uzman ve destek personeli düzeyinde yaklaşık 500 kişinin katılımı ile  16-19 Haziran 2011 tarihleri arasında Erzurum Palandöken’ de KUDAKA’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.
26 Kalkınma Ajansının tanışmasını sağlamak, tecrübe paylaşımı gerçekleştirmek, geçmiş yılların muhasebesini yapmak, gelecek için ortak bir vizyon belirlemek ve Ajanslar arasında işbirliği sağlamak  amacıyla düzenlenen Konferans, beş ana tema çerçevesinde oturumlar halinde gerçekleştirilmiştir. Bunlar;
1.    Kurumsal Mükemmeliyete Doğru,
2.    "Ajanslar Sadece Mali Destek Veren Kurumlar Değildir!"
3.    Destek Uygulamaları: Başarılar, Sorunlar ve Gelecek
4.    Bölgesel Kalkınmada Neler Oluyor?       
5.    Ortak Geleceğimiz: İşbirliği, İletişim ve Ötesi…
Çalışmalarda öne çıkan hususlar şunlardır:
Ajansların kurumsal mükemmeliyete ulaşmaları için merkezde ve Ajanslarda üst düzeyde çaba gösterilecektir.
Ajans sisteminin daha etkili kılınması, Ajans organlarının teşkili ve organlar arasındaki görev dağılımının gözden geçirilmesi;  genel sekreterliğin daha hızlı ve etkili karar alıp uygulayabilmesi önemlidir.
Ajanslar; mali destek uygulamalarının ötesinde; bölgesel kalkınmada yönetişim ve işbirliğinin geliştirilmesi, stratejilerin tespiti,  yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırımların artırılması hususlarında işlev icra etmeye istekli ve kararlıdır.
Ajanslar önümüzdeki dönemde, bölge içi koordinasyon, ulusal ve uluslararası fon yönetimi, bölge tanıtımı ve sınır ötesi işbirlikleri oluşturma konusunda aktif ve cesur adımlar atarak kalkınma sürecini şekillendirecektir.
Bölge planlamada edinilen deneyim, 2013 sonrası için geliştirilecek bölgesel gelişme stratejileri açısından önemli bir kazanımdır. Bölge düzeyinde yürütülecek çalışmalar ile 10. Kalkınma Planlama çalışmalarına yerel bilgi aktarılacak; geri bildirim sağlanacaktır.
Yeni dönemde bölgesel gelişme stratejilerinin geliştirilmesinde analiz ve modelleme çalışmalarına ağırlık verilecektir.
Plan, program ve sektörel stratejilerin hazırlık ve uygulama sürecinde katılımcılığın sağlanması temel prensiptir. Bu süreçlerde ajansların kapasitesinden azami düzeyde yararlanılmalıdır.
Oluşturulan komiteler mevzuat düzenlemeleri, inceleme ve araştırma alanlarında somut çıktılar ortaya koyacaktır.
Destek programlarının, bölge planı ve stratejilerine uygun olarak bölgenin rekabet üstünlüklerine odaklanması sağlanacaktır.
Güdümlü proje destek sistemi ele alınacak, uygulama süreci iyileştirilecektir.
Ajansların kuruluş amacı ve üstlenecekleri roller konusunda merkezi kamu kuruluşları öncelikli olmak üzere bilgilendirme ve tanıtım çalışmalarına hız verilecektir. Ajansların tanınırlığının artırılması için Kalkınma Bakanlığı ulusal düzeyde tanıtım kampanyası düzenleyecektir.
Ajanslar arası işbirliği ve ağ oluşumu geliştirilmesi, başarı örneklerinin paylaşılması iyi uygulamaların yaygınlaştırılması asıl olandır.
Gerek Kalkınma Bakanlığında gerekse ajanslarda beşeri kaynakların vasıflarının daha nitelikli kılınması önceliklidir.
Yatırım destek hizmetlerinin etkinliğinin artırılması; yatırım destek ofislerinin daha aktif olmaları ve amaca uygun şekilde ajans çalışmalarına ve bölgesel kalkınmaya katkı verebilmeleri gözetilecektir.
Başta girişim sermayesi olmak üzere yeni finansman mekanizmaları geliştirilmesi yönünde atılan adımlara devam edilecektir.
Konferansta ortaya konulan görüşler bir rapora bağlanacak ve en kısa zamanda oluşturulacak  eylem planı ile hayata geçirilecektir.
Ayrıntılı bilgi için;
http://www.kalkinma.org.tr/index.php
http://www.kalkinma.org.tr/video_yorumla.php?id=12
 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et