Güney Koreli şirketlerden 2,5 milyar dolarlık yatırım sözü

2607 Okunma
Türkiye ile Güney Kore arasında kademeli olarak vergi muafiyeti öngören Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda uzlaşmaya varılması, bekletilen yatırımların önünü açtı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, daha önce 7-8 kez görüşülen anlaşma için indirim süresi ve oranlar konusundaki engellerin ortadan kalktığını ve imzaların yıl sonuna kadar yetişeceğini söyledi. Çağlayan, anlaşma ile yeni yatırımların ve Türkiyeden Koreye yapılacak ihracatı artırmanın peşinde olduklarını kaydetti.

 

Dünya piyasalarında dalgalanma devam ederken, Türkiye ekonomisi için yatırım müjdesi geldi. Güney Kore ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) düğümünün çözülmesinin ardından üç büyük yatırımın kapısı açılmış oldu. İki ülke arasındaki ticarette kademeli olarak vergi muafiyeti öngören STAnın imzalanmasının ardından otomotiv devi Hyundai 400 milyon doların üzerinde 2 bin kişiye istihdam sağlayacak bir yatırıma imza atacak. Türkiyede gelecek ay 350 milyon dolarlık paslanmaz çelik fabrikası temelini atacak olan POSCO ise yatırım miktarını üç katına çıkarma teklifine yeşil ışık yaktı. Adı açıklanmayan bir başka firma ise 1,5 milyar dolarlık yeni yatırım gerçekleştirecek. Toplamda STA sorununun çözülmesinin ardından Türkiyeye yaklaşık 2,5 milyar dolarlık yatırımın önü açılmış oldu. 1,5 milyar dolarlık yatırım müjdesini veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bunun Türkiyenin üretemediği ve dışarıdan tedarik ettiği bir ürünün üretimi için yapılacak yatırım olacağını bildirdi.

 

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ile birlikte Güney Kore temasları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Güney Kore ile STA anlaşmasında geçmişte bazı tıkanıklıklar olduğunu ifade eden Çağlayan, "Heyetler arasında görüş ayrılıkları vardı. Birçok sorun çözüldü. STAnın önündeki engeller kaldırıldı. İndirim süresi ve oranlarındaki tıkanıklık çözüldü. 2012 yılında imzalayabiliriz ancak hedefimiz yıl sonuna kadar yetiştirmek." dedi. 1,5 milyar dolarlık yatırımın tablet bilgisayar olabileceğine yönelik soruya cevap vermeyen Çağlayan, Hyundaiden ise Türkiyede motor üretimi yapmasını isteyeceğini kaydetti. Daha önce açıkladığı 8 milyar dolarlık yatırımın da ismini ve sektörünü açıklamadığını aktaran Çağlayan, görüşmeleri el sıkışıncaya kadar gizlilik içerisinde götüreceklerini dile getirdi.

 

Güney Kore Kara, Ulaştırma, Denizcilik Bakanı Kwon Do-Youp ile bir araya geldiklerini kaydeden Çağlayan, Güney Korenin müteahhitlik sektöründe dünyada en önemli ülkelerden biri ve çok önemli bir oyuncu olduğunu söyledi. Güney Korenin dünyada 447 milyar dolarlık iş üstlendiğini ve Türkiye ile benzer alanlarda iş yaptığını ifade eden Çağlayan, Türk ve Koreli müteahhitlik, müşavirlik firmalarını bir araya getirerek, birlikte iş yapma konusunda önemli çalışmalar yapılacağını kaydetti. Çağlayan, Koreden büyük çaplı bir müteahhitlik alım heyeti organizasyonunun yapılacağını ve bu kapsamda, müteahhitlik, müşavirlik ve inşaat sektöründen firmaların Türkiyeye davet edileceğini ifade etti.

 

Koreli müteahhitlerin ilgisi yüksek

 

Kuzey Marmara Geçişi ile ilgili yapılacak ihaleye POSCO firmasının, Türkiyeden Limak ve Kolin İnşaat ile hazırlandığını belirten Çağlayan, Güney Korenin müteahhitlik firmalarının da Türkiyeye ilgisinin her zamankinden daha fazla olduğunu söyledi. POSCO firması ile görüşme yapıldığını aktaran Çağlayan, firmanın ASSAN ile birlikte 28 Eylülde temelini atacağı 350 milyon dolarlık yatırımın artabileceğini söyledi. Bakan Çağlayan, "Bu yatırım ile 200 bin ton paslanmaz çelik üretimi yapılacak. Biz firmaya Türkiyenin şartlarını iyi değerlendirin, bu kapasiteyi 1 milyon tona çıkarın. dedik. Onlar da bu çalışmayı değerlendireceklerini ifade ettiler. Bu yatırım, Türkiye için önemli. İstihdam artırıcı bir yatırım olacak. Hedefimiz bir taşla iki kuş vurmak. Firmanın yapacağı ihracat sayesinde Türkiyeye de döviz girecek." diye konuştu. POSCOnun kapasiteyi beş kat artırması halinde toplam yatırım miktarının 1 milyar doları bulacağı ifade ediliyor.

 

Bakan Çağlayan, daha önce iki ülke arasındaki ticaret duvarlarının kalkması için Kore hükümetiyle 7-8 kez bir araya geldiklerini açıklamıştı. Avrupa Birliğinin Güney Kore ile 5 yıl için yaptığı STAdan sonra Türkiye, açık durumda kalmıştı.
ÖNCEKİ DUYURU SONRAKİ DUYURU
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et