01 Temmuz 2010 - 2456 Okunma

Zonguldak´ın en önemli endüstri miraslarından biri olan Lavuar Alanı tesislerinin kullanılarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlenen proje yarışmasının sonuçlanmasının ardından yarışmaya katılan projelerin sergilenmesine başlandı.

30 Mart 2010 tarihinde Zonguldak Belediyesi tarafından Resmi Gazete´de ilan edilen "Zonguldak Lavuar Alanı ve Çevresi Koruma, Planlama, Kentsel Tasarım, Mimarlık ve Peyzaj Düzenleme Proje Yarışması"nın sonuçları 24 Haziran 2010 tarihinde açıklandı. 30 Haziran 2010 tarihinde ise Zonguldak Valisi ve BAKKA Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, daire müdürleri, BAKKA uzmanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yarışmacıların katılımıyla kolokyum ve ödül töreni düzenlendi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi´nden Mimar Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Gülşen Özaydın´ın jüri başkanlığını yaptığı jüride, Doç. Dr. Emre Madran, Doç. Dr. Aysun Özköse, Doç. Dr. İclal Sema Dinçer, Yrd. Doç. Dr. Aslı Öğüt Erbil, Mehmet Nazım Özer ve Kemal Özgür yer aldı.

Katılımcıların sergiyi gezmesi ve ardından yarışma sürecini konu alan slayt gösterisiyle başlayan toplantıda açılış konuşmasını Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref yaptı. Projenin uygulanmasına önem verdiklerini vurgulayan Başkan Eşref, şunları söyledi:

"Bugün Zonguldaklılar adına dönüm günüdür. Çünkü Zonguldak gibi kent meydanında 80 bin metrekarelik alan için yapılan bir yarışmanın tartışmasını yapıyoruz. Sonuç açıklandı ve kamuoyunun takdirine sunduk. Zonguldak´ın merkezi bir noktasında yüzyıllarca o proje orada yaşayacak. Kentiyle insanlarımız bütünleşecek. Buraya gelmesine gayret gösterenlere teşekkür ediyorum. Görev aldığım günden bu yana her ay, toplantılarda kararlar aldık. Bu alanı bu işe tahsis ettik. Burada olacakları önemsiyorum. Şehrin ihtiyacı olan minibüs terminali ve otopark ihtiyacı için projede önemli adım atıldı. Bugün de kolokyumdayız. Bütün projelerin hepsi de ayrı bir anlam taşıyor. Biz bunu kısa zamanda bitiririz. Defterdarlık ve TTK´nın destekleriyle mülkiyet sorununu da çözmek adına büyük adımlar attık." 

Yarışmanın danışman jüri üyesi olan Zonguldak Valisi Erdal Ata ise emek gösteren yarışmacılara teşekkür ederken, isteğinin birinci olan projenin bir an önce hayata geçirilmesi olduğunu belirtti. Vali Ata, "Yoğun emek sarf eden mimar arkadaşlara teşekkür ediyorum. Zonguldak´a ilk geldiğim yıllar oradaki yıkık binaları gördüm. Orası koruma altındadır. Doğrusu lavuar alanı yıkıldıktan sonra bir projenin de olmadığını söylediler. Biz de bir proje hazırlattık. Ancak seçim oldu, başkanlarımız değişti. Türkiye genelinden katılımla bir proje yapılması gündeme geldi. Her eser birbirinden güzel. Temennimiz birinci olan eseri bir an önce hayata geçirmektir. Bunlar sonuçlandıktan sonra işin finans boyutu da var. Zonguldak, arsa bakımından fakir bir yerdir. Bina yapmakta zorlanıyoruz. Burada 65 bin metrekarelik bir boş alan orada bekliyor. Dışarıdan gelen vatandaşların da eğlenebileceği, vakit geçirebileceği bir yer olmasını temenni ediyorum," diye konuştu.

Ardından birinci olan ekibin başı Dr. Yüksek Peyzaj Mimar Oktan Nalbantoğlu, ekip elemanları Ufuk Ertem, Okan Can ve Tuba Akyol, ödüllerini Zonguldak Valisi Erdal Ata´dan aldı. Başkan Eşref de ikinci olan yarışmacılara ödüllerini verdi. Toplantı ödül alan projelerin üzerinde tartışma yapılması ile devam etti.

Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen tesislerin birinci projede nasıl kullanıldığı, koruma- kullanma dengesinin nasıl olduğu, projenin uygulanabilirliği, kente neler katacağı ve trafik sorununa bakışı tartışılırken, diğer projelerin bazılarının olumlu ve olumsuz yanlarına da değinildi.

Başkan İsmail Eşref 24 Haziran tarihinde, yarışma sonuçları açıklandığı zaman yaptığı konuşmasında, "Proje üzerinde 25 günlük düzeltme süreci olacak. Bizim öngördüğümüz bazı noktalarda proje üzerinde talepte bulunacağız. Kendimce 3 aylık dönem öngörüyorum. Bir an evvel kente bunu kazandırmak istiyoruz. Proje kapsamında Lavuar Alanı´ndaki bina ile kuleler yer alıyor. Binanın nikâh salonu ve diğer sosyal alanlar için korunması ve dış cephesinin düzenlenmesi öngörülüyor. Siloların üzerleri camla kapatılarak yer altı çarşısı oluşturuluyor. Liman ve Soğuksu bağlantı noktası üzerinde araçların alttan geçeceği 4 katlı alışveriş ve yaşam merkezi yapılması ile yer altına otopark yapılması düşünülüyor. Meydan ve su havuzları gibi detayların bulunduğu proje, en uygulanabilir ve düşük maliyetli olduğu için birinci seçildi. Bugün Zonguldak kent tarihinin lavuarının kalktığı alanda kuleler ve kalan alanda neler yapılacağının çalışmaları sürecine geliyoruz. Ocak ayında başladığımız proje yarışması bugün itibariyle açıklandı. Bugüne kadar çok ciddi ve önemli bir süreç yaşadık. Jürinin çalışmaları sonucu, heyecan ve merakla bekledik. Kentleşme adına bir dönüm noktası oldu. Bu noktada sevinmeliyiz. Çok kaliteli firmalar tarafından yapılan projeler oldu. Artık Zonguldak´ta bu proje için uygulama aşamasına gelinecek," demişti.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et