06 Kasım 2020 - 1440 Okunma

Sürdürülebilir turizmi önceliklendirmek, doğa sporlarını geliştirmek ve turizmi çeşitlendirmek amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) işbirliğinde TR81 Batı Karadeniz Bölgesi (Zonguldak, Karabük ve Bartın) ve TR82 Kuzey Anadolu Bölgesinde (Kastamonu, Çankırı ve Sinop) altyapısı tamamen hazırlanmış bisiklet rotalarının oluşturulması amacıyla bir pilot çalışma başlatıldı.

Bu doğrultuda doğa temelli bireysel ve toplu spor organizasyonlarının artırılması ve sürekli yapılabilir duruma getirilmesi için Karabük, Bartın ve Kastamonu şehirleri arasında bir pilot çalışma alanı belirlendi. Bu alanda farklı bisiklet rotalarının oluşturulması amacıyla yerel ve ulusal paydaşlarla seri toplantılar gerçekleştirilirken e çalışmanın yöntemi konusunda tespitler yapıldı.

Küre Dağları Milli Parkı ve çevresi ile Bartın, Karabük ve Kastamonu şehirleri arasında birçok cazibe noktasını birbirine bağlayan ve farklı zorluk seviyelerine hitap edecek şekilde toprak, patika, asfalt olmak üzere çeşitlilik gösteren bisiklet rotaları belirlenmesi, kentlerin ve kent yaşayanlarının bisiklete dair bilinçlendirilmesi ve altyapıların hazırlanması amaçlanmaktadır.

İki bölgede de yol bisikleti, dağ bisikleti, triathlon branşlarındaki kamp, aktivite ve yarışlar için altyapının hazırlanması, bisiklet ve sportif festivallerin sayılarının ve kalitelerinin artırılması, bölgenin bireysel ve kitlesel olarak tercih edilen bir turizm destinasyonu haline getirilerek, tüm bu faaliyetlerden tabana yayılan ekonomik çıktılar sağlanmasına yönelik gelişim stratejilerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bisiklet rotalarına yakın konumda bulunan konaklama tesislerinin Bisiklet Dostu Otel gibi statülere sahip olabilmesi için gerekli işlem ve sürecin yürütülmesi hedeflenmektedir.

Yaklaşık olarak 1400 km asfalt-stabilize ve 300 km toprak-orman yolunda oluşturulacak rotaların öncelikle farklı telefon uygulamalarına (Wikiloc vb.) girişinin sağlanması, daha sonra tur operatörlerine yönelik olarak gerçekleştirilecek programlar kapsamında tanıtılması planlanmaktadır.

2020 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan çalışmanın, önümüzdeki yıllarda bu bölgelerde spor turizminin gelişmesine, turizmin çeşitlendirilmesine ve bisikletli ulaşım için farkındalık oluşturulmasına katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et