20 Ekim 2021 - 448 Okunma

Sahip olduğu kültürel mirasını korumadaki başarısı ile 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmeyi başaran Safranbolu İlçemiz, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra doğal güzelliklere de sahip olması, Dünya Miras Listesine alınması ile bölgemizin en önemli turizm ilçelerinden birisi olmuştur.

Safranbolu ilçesi Tarihi Çarşı’daki tarihi ve kültürel açıdan potansiyeli olan alanların turizme kazandırılması amaçlanırken, Safranbolu'nun tarihi sit bölgesinin merkezinde yer alan Çeşme Mahallesindeki Saraçlar Sokak, Semerciler Sokak ve Kunduracılar Sokak’ta bulunan çarşılar, sokak sağlıklaştırması ile rehabilite edilerek turizme kazandırılmıştır.

Safranbolu'da tarihi sit bölgesinde birçok taşınmaz kültür varlığını bünyesinde barındıran tarihi çarşılarda orijinal yapısını yitirmiş 62 adet taşınmaz kültür varlığının dış cepheleri rehabilite edilerek tarihi ve kültürel dokuya uygun hale getirilmiştir. Ayrıca bu çarşılarda sokak sağlıklaştırması yapılarak ve yönlendirme tabelaları ile bu çarşılara ulaşım kolaylaştırılmıştır. Proje çalışmaları her ne kadar özel mülkiyetin kısmi restorasyonunu kapsasa da projenin asıl odağı ilçede tarihi sit bölgesi merkezindeki çarşıları bir cazibe merkezi haline getirmek, bu çarşılarda cephesel bütünlük sağlamak ve ilçe turizminde büyük önem taşıyan taşınmaz kültür varlıklarını korumaktır. Proje sayesinde tarihi çarşılara yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık yaratılması, eskiyen ve yok olmaya yüz tutan çarşıların tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak turizme kazandırılması ve yerli ve yabancı turistlere hizmet veren çarşıların hizmet kalitesinin arttırılacaktır.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et