09 Nisan 2021 - 1414 Okunma

Ajansımız tarafından düzenlenen, Bartın ve Karabük Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Siber Güvenlik Takımı, “Siber Vatan” eğitimleri kapsamında İleri Linux, İleri Network ve CEH (Sertifikalı Etik Hacker) Eğitimi’nin ardından yeni bir programı daha başarıyla tamamladı.
Bu kapsamda öğrenciler, alanında yetkin kişiler tarafından uygulamalı olarak Zararlı Yazılım ve Tersine Mühendislik Eğitimi ile Capture The Flag (CTF) Eğitimi aldı. Eğitimleri başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Törenin açılış konuşmasını yapan Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak Ceyhan, Üniversitelerinin ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında yer alan siber güvenlik konusuna önem verdiklerinin altını çizdi.


Altunsu: 280 öğrenciye 1.068 saat teknik eğitim
BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, öğrencilere başarılarının devamını dileyerek; “Ajansımız tarafından başta ülkemizin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanması olmak üzere bölge planı ve üst ölçekli planlar çerçevesinde girişimciliğin geliştirilmesi, genç istihdamının arttırılması ve ulusal stratejilere hizmet edilmesi amacıyla lise ve üniversitelerden 280 öğrenciye 1.068 saat teknik eğitim verilmiştir. Ayrıca konferans, seminer, usta çırak buluşmaları, teknik gezi gibi farklı etkinlikler düzenlenerek öğrencilerde farkındalık oluşturulmasına imkân sağlanmıştır. Bölge üniversitelerimiz ve Milli Eğitim Müdürlüklerimiz ile işbirliği halinde yaptığımız bu eğitimler ile birlikte dijital sektörler ve siber güvenlik alanında üreten gençlerin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Karabük ve Bartın Üniversitesinde düzenlenecek bir sonraki eğitim programımız enerji ve doğalgaz altyapıları, su şebekeleri, sağlık sistemleri, raylı ulaşım altyapıları, hava ulaşım kontrol sistemleri, savunma sanayi altyapıları, nükleer tesisler ve üretim tesisleri gibi kritik altyapılarda kullanılmakta olan EKS/SCADA sistemler ve güvenliği noktasında olacaktır. Yaptığımız bu çalışmalar kapsamında desteklerini ve ev sahipliğini esirgemeyen üniversitelerimize, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun’a, emeği geçen hocalarımıza, eğitmenlerimize ve Kalkınma Ajansı personelimize teşekkür ediyoruz” dedi.


Uzun: Öğrencilerimizi geleceğe hazırlamaktayız
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise, “Bugün hali hazırda yaşanan her ekonomik ve teknolojik gelişmeleri de dikkate aldığımızda siber güvenliğin önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Eğer bu konuya önem verilmezse ortaya konan her çaba boşa gitme riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Son yıllarda artan siber saldırılar ile ülkeler, büyük şirketler ve savunma güçleri ciddi anlamda zararlar görmektedir. Bu noktada Bartın Üniversitesi olarak bizler de ihtisaslaşma alanımız kapsamında önemli çalışmalar yapmakta ve öğrencilerimizi derslerle sınırlı olmayan bir ortamda geleceğe hazırlamaktayız. Onları bölgemizin ve ülkemizin gelişimine değer katacak yetkin ve vizyon sahibi bireyler olarak mezun etmenin gayesindeyiz” diye konuştu.


 “Öğrencileri usta-çırak eğitim programına dâhil ediyoruz”
Siber Güvenliğin alt dallarından biri olan zararlı yazılım ve tersine mühendisliğin amacı, bir zararlı yazılımın sistem üzerinde hangi davranışları gösterdiği, sisteme bulaşma amacı, içerisinde bir zero day güvenlik açığı kullanılıp kullanılmadığı gibi farklı sorulara cevap aramaktır. Yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan göstergeler (indicators) üzerinden bir analiz raporu çıkartılmaktadır. Bu çalışmalar ile saldırganların oluşturmuş olduğu tehdit seviyesinin en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Bu eğitimlerde başarılı olan öğrenciler 1 yıl boyunca devam edecek Usta – Çırak eğitim programına dahil edilmesi planlanmaktadır.
CTF eğitimi ile yarışmacılara farklı bakış açıları kazandırılması ve siber güvenlik konusunda belirli düzeyde bilgi sahibi olan insanların pratiklerinin artırılması amaçlanmaktadır. CTF yarışmaları katılımcılara siber güvenlik alanında edinilen bilgilerin pekiştirilmesi ve gelişimin sürdürülebilir olması konusunda yardımcı olabilmektedir. 
Eğitimler daha önce Siber Vatan Çalışmaları kapsamında eğitim alarak alanında yetkin konuma gelen Fatih Şensoy, Olcay Esir, Murat Erdem, Efe Himmet Öztürk Ve Sadican Üstün tarafından verilirken, Bartın Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alper Aytekin ve Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Burak Ceyhan, Karabük Üniversitesinde ise Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Çelik koordinasyon ve danışmanlığında gerçekleştirildi.


280 öğrenciye 1.068 saat teknik eğitim”
Ajansımız tarafından başta ülkemizin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanması olmak üzere bölge planı ve üst ölçekli planlar çerçevesinde girişimciliğin geliştirilmesi, genç istihdamının arttırılması ve ulusal stratejilere hizmet edilmesi amacıyla lise ve üniversitelerden 280 öğrenciye 1.068 saat teknik eğitim verilmiş, konferans, seminer, usta çırak buluşmaları, teknik gezi gibi farklı etkinlikler düzenlenerek öğrencilerde bu konuda farkındalık oluşturulmasına imkân sağlanmıştır.
Bir sonraki eğitim olarak planımız ise enerji ve doğalgaz altyapıları, su şebekeleri, sağlık sistemleri, raylı ulaşım altyapıları, hava ulaşım kontrol sistemleri, savunma sanayi altyapıları, nükleer tesisler ve üretim tesisleri gibi kritik altyapılarda kullanılmakta olan EKS/SCADA sistemler ve güvenliği noktasında olacaktır.
 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et