02 Nisan 2012 - 1996 Okunma


Karabük Üniversitesi tarafından Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda düzenlenen Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu, Karabük Üniversitesi Oda Orkestrasının müzik dinletisi ile başladı. Sempozyuma 23. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Karabük Valisi İzzettin Küçük, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ve Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy katılım gösterdi.
 
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal “Demir çelik endüstrisi geçmişte olduğu gibi bugünde önemini korumaktadır. Çünkü demir çelik endüstrisi olmadan diğer endüstrilerin olma şansı hiç yoktur. Tüm endüstrilerin temel girdisi demir çelik endüstrisidir. 1980’li yıllarda 2,4 Milyon ton olan ham çelik üretimimiz 2011 yılında 34 Milyon tona ulaşmıştır. Ham çelik üretimiz artarken vasıflı çelik üretiminde bu başarıyı yakalayamadık. Türkiye şu an vasıflı çelik üretiminde tamamen ithalatçı konumunda bir ülkedir. Bugün yapacağımız toplantıların esasında katma değeri yüksek olan ürünleri nasıl üreteceğimizdir.” dedi. “Biz Karabük Üniversitesinin demir çelik sektöründe bir mükemmellik merkezi olma kararını aldık ve geçen zaman içerisinde belirli başarıları da yakaladık. Bugün itibariyle Türkiye’nin ilk ve tek olan Demir Çelik Enstitüsünü Üniversitemiz bünyesinde kurduk. Karabük Üniversitesi olarak Türkiye’nin ilk ve tek Raylı Sistemler Mühendisliğini açmış bulunmaktayız. Ben bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” cümleleriyle sözlerini tamamladı.
             Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan konuşmasında “Karabük demir çelik işletmeleri, Türkiye’de sadece ağır sanayinin bel kemiğini oluşturmamış, aynı zamanda diğer sanayi dallarının kurulmasına da ön ayak olmuştur. Bugün 72 metre boyunda ray üretebilen bir Kardemir görüyoruz. Yapılan yatırımların tamamlanmasıyla yakın bir gelecekte kapasitesini 3 Milyon tona çıkarabilecek bir Kardemir görüyoruz. Bu bize gurur veriyor. Demir çelik sanayi, ekonomimizde önemli bir yere sahip. Bu yıl 38 Milyon ton üretim hedefiyle dünyada 9. sırada, Avrupa’da ise 3. sıradayız. Üretiminin yarıdan fazlasını ihraç eden bir demir çelik sanayisi görüyoruz. Dünya ülkelerinde demir cevherinden üretim oranı %80’lerde iken ülkemizde bu oran %20-30’lar seviyesindedir. Artık vasıflı çeliği daha fazla üretir olmamız gerekiyor. Yeni teşvik sistemleri ile bu sorunları ortadan kaldıracak tedbirler alınmaya çalışılmaktadır.” dedi.
            Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Kavranoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Birçok uluslararası katılımcının ve bilim adamlarının olduğu bu toplantının faydalı olacağına inanıyorum. Ülkemizin son 10 yılda gösterdiği olağanüstü ilerleme ve kalkınma hamlesi dünyanın her tarafındaki muhataplarımız tarafından çok büyük takdirle karşılanmaktadır. Her alanda bir ilerleme ve gelişim sürecinden geçiyoruz. 2010 ve 2011 yıllarında %9 büyüme hızıyla dünya rekorları kırdık. Birçok ülkenin büyüme rakamları Türkiye’nin çok uzağındadır. Demir Çelik sektörünü AB ile yaptığımız anlaşmalar nedeniyle doğrudan teşvik edemiyoruz. Ancak, madenciliği ve cevher üretimini teşvik ederek demir çelik sektörüne destek sağlayabileceğiz. Bu bakımdan özellikle işadamlarımızın ve sektör temsilcilerinin maden zenginleştirme yataklarına büyük önem vermesini istiyoruz.”
             Sempozyumda konuşma yapan Karabük Valisi İzzettin Küçük, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının Temellerinin Atılması ve Karabük’ün Kuruluşunun 75. Yıldönümünü kutlayarak “Dört gün sürecek olan kutlama etkinliklerimizi, uluslararası düzeydeki böyle bir sempozyumla açıyoruz. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme, gelişme ve büyüme arzusu, Karabük’te Demir Çelik Fabrikalarının kurulması ile başlamış ve devam etmiştir. Karabük, Türkiye’nin küçük bir laboratuvarıdır. Burada yapılacak bir inceleme aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği her türlü sosyal, iktisadi, politik süreçlere ışık tutacak şekildedir. Karabük Demir Çelik Fabrikaları, herhangi bir demir çelik fabrikası değildir. Türkiye’de şuanda pek çok demir çelik fabrikası vardır, ama Karabük ayrıcalıklıdır, önceliklidir, önemlidir. Dört gün sürecek kutlama programımız arasında sanattan kültüre, spordan eğlenceye kadar pek çok etkinlik vardır. Eğer vakitleri müsait olursa buradaki bütün katılımcıları da etkinliklerimize davet ediyorum. Katılımları bizleri mutlu edecektir.” dedi.
            Sempozyuma katılan 23. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ise yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ama aynı teşekkürü bu sempozyuma iştirak ediyor olmaları ve katkı veriyor olmalarından dolayı altı kardeş üniversitemize de teşekkür ediyorum. Bu bakımdan bu sempozyumu Karabük’te şuana kadar yapılmış etkinliklerin en anlamlısı olarak görüyorum.” dedi ve devam etti. “Tabi ki bu sempozyum boyunca demir çelik sektörünün içinde bulunduğu sorunlar tartışılacaktır. Ama izin verirseniz benim bu sempozyumdan beklentim, acaba biz Türkiye’de ve dolayısıyla Karabük’te katma değeri yüksek ürünler üretmeyi başarabilecek miyiz? Bunu da tartışalım.” diyen Şahin cebindeki cep telefonunu çıkararak ve kolundaki kol saatini göstererek, kaliteli ürününün değerine dikkat çekti ve ekledi: “Yani ağır sanayiyi devam ettirirken acaba biz buradan yükte hafif, parada ağır neler çıkarabiliriz. Ben bu sempozyumun konularından birinin bu olması gerektiğini düşünüyorum. Bu bakımdan geleceğe büyük umutlarla bakıyorum. Özellikle son yıllarda, özellikle Karabük’te üniversite sanayi işbirliğinin her geçen gün önemli ölçüde geliştiğini görüyorum. Bu işbirliği inanıyorum ki bizi bu noktalara da getirecektir.”
 
           Karabük Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Sakin EREN ve Uzman Personeli Şahin BAŞ’ın da katılım gösterdiği Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu 3 gün boyunca devam edecek.
 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et