15 Nisan 2010 - 2478 Okunma

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2010 Yılı 1. Kalkınma Kurulu Toplantısı 20 Nisan 2010 tarihinde Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu´nda yapıldı. 

 

Kalkınma Kurulu üyelerinin ve davetlilerin katılımıyla yapılan toplantıda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı´nın geride bıraktığımız dönemdeki faaliyetleri ile önümüzdeki döneme dönük çalışmaları ele alındı.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başlayan toplantıda ilk olarak Karabük Üniversitesi Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri kısa bir dinleti gerçekleştirdi.

Daha sonra bir önceki Kalkınma Kurulu toplantısında belirlenmiş olan başkanlığını Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal´ın yaptığı katip üyeleri Zonguldak Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş ve Karabük Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Salim Sungur´dan oluşan divan yerini aldı.

Toplantıda ilk olarak Batı Karadeniz Kalkınma Kurulu Başkanı ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal söz aldı. Prof. Dr. Uysal, bölgemizde yeni kurulan iki üniversiteden birisi olan Karabük Üniversitesi´nin kuruluşundan bu yana yaşadığı gelişim ve yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verdi. Üniversitenin bir atılımın eşiğinde olduğuna değinen Prof. Dr. Uysal´ın yaptığı sunumda bu atılımın somut göstergeleri ortaya konuldu. 
Prof.Dr. Uysal´ın konuşmasının ardından BAKKA Uzman ve Destek Personeli´nin Kalkınma Kurulu üyelerine tanıtımına geçildi. Daha sonra kürsüye gelen BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel BAKKA´nın kuruluşundan bu yana geçen sürede yürütülen faaliyetleri ile geleceğe dönük hedeflerini ele aldı. BAKKA Çalışma Programı ve ajans tarafından gelecekte yürütülecek olan destek çalışmalarına değinen Tezel, BAKKA tarafından hazırlanan vizyon önerilerini Kalkınma Kurulu üyelerine aktararak konuşmasını sonlandırdı.

Tezel´in ardından BAKKA Uzmanı Avukat Mustafa Aslan "Kalkınma Ajansları Kuruluş, Faaliyet ve Çalışma Esasları" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Aslan, sunumunda kalkınma ajanslarının kuruluş amaçlarını ve başta katılımcılık olmak üzere ajans faaliyetleri açısından önemli başlıkları ele aldı. Daha sonra kürsüye gelen BAKKA Uzmanı G. Zeynep Karahisarlı "Planlama ve Bölge Planı Çalışmaları" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Karahisarlı sunumunda bölge planı hazırlanmasında Ajans ile Kalkınma Kurulu arasındaki ilişkiye değinerek Kalkınma Kurulu´nun bölge planı çalışmalarına katılımının önemini vurguladı.

Kalkınma kurulu toplantısında, sunumların ardından soru cevap kısmına geçildi.

Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, tüm ekibe başarılar diledikten sonra, merkezi bürokrasinin azaltılmasında kalkınma ajanslarının ne gibi etkileri olacağını sordu. BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel ise, Ajansların tasarlanırken, idari sistem içinde bir yere oturtulmadığından, aslında bu durumun yatırım işlemleri açısından, yatırımcıyı bürokrasiden uzaklaştırması bakımından bir avantaj sağladığından bahsederek, "Oturmuş bir yapı yok fakat bürokratik aşamaları ne ölçüde azaltacağız bunu hep birlikte göreceğiz. Kanunda durum açık değil. DPT ile organik bir bağımız yok. Bütçe transferi nedeniyle bir bağ var," dedi.

Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Ajansa başarı dileklerini sunarken, her türlü desteğe açık olduklarını belirtti. Ereğli Belediye Başkanı, Halil Posbıyık ise, çekim merkezleri oluşturulması gerektiğini söyledi. Bu süreçte belediyelerin rolünün ne olacağını, bazı belediyelere ya da merkezlere fazla proje yaptırılması durumunda belediyeler arasında kıskançlıkların olup olmayacağını ve yatırımda eşitsizliklerin yaşanıp yaşanmayacağını, bu konuları ajansın nasıl dengeleyeceğini sordu.

Faruk Tezel, bu konuya açıklık getirmek için ajans bütçelerinin dağılımına değinerek, belediyelerin hem mali hem teknik anlamda destekleneceğini belitti. Bunun yanında, aslında belediyeler arasında rekabetin verimli bir yarışa neden olacağını fakat herhangi bir husumet oluşmaması için bağımsız değerlendiricilerin devreye girerek haksız bir rekabetin önleneceğini belirtti.

Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azize Toper Kaygın ise, üniversitelere nasıl destek sağlanacağını sordu. Faruk Tezel, üniversitelerin özellikle sosyal gelişme alanında teklif çağrısına çıkıldığında destek alabileceklerini, diğer taraftan güdümlü projelerde de destek alınabileceğini belirtti.

Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çetin, tüm yatırımların tek bir ilde mi toplanacağını yoksa adil bir kalkınma mı olacağını sordu. Faruk Tezel ise, iller arasında denge gözetileceğini ancak iller arası gelişmişlik düzeyinin de göz önünde tutulacağını söyledi. Prof. Dr. Uysal üç ilin ortak proje çıkarabileceği önerisinde bulundu.

Türk Eğitim Vakfı´ndan Gülden Atay ise, STK´lara da destek verilip verilmeyeceğini, ajans çalışanlarının kendilerine yardımcı olup olmayacağını sordu. Faruk Tezel, ajans olarak proje sahiplerine proje hazırlama eğitimleri verileceğini, bu eğitimlere herkesin katılabileceğini, bunun için yardım masaları oluşturulacağını ancak ajans olarak hiçbir derneğin ya da STK´nın projesinin alınıp da hazırlanmayacağını, ajansın görevinin moderatörlük olduğunu anlattı.

KSS Başkanı Nemci Ateş ise, örneğin KSS için bir arıtma tesisi ihtiyacı olduğunda, böyle bir projeye destek verilip verilmeyeceğini sordu. Faruk Tezel, böyle bir projeye uygun proje teklif çağrısına çıkıldığında, elbette böyle bir tesise yardımcı olunabileceğini söyledi.

Son olarak söz alan TTK İşletmeleri Genel Müdürlüğü temsilcisi  Hikmet Küçükağtaş, TTK´nın sıkıntılarını çözmek için atılan adımlara değinerek bu konuda belirli bir aşamaya gelindiğini, atılacak adımlarla önümüzdeki yıllarda hem işçi sayısının artacağını hem de kurumun zarar etmekten kurtulacağını ifade etti.

Toplantı, bir sonraki toplantının Bartın´da düzenlenmesi kararlaştırılarak sona erdi.

 

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et