09 Kasım 2022 - 576 Okunma

Son dört yıldır çalışmaları yürütülen ve 2021 yılında Zonguldak Turizm Altyapı Hizmet Birliğinin (ZONTAB) çatısı altında kurumsallaştırarak güçlendirilen Zonguldak Kömür Jeoparkı Projesi, UNESCO Küresel Jeopark Ağına katılım yolunda çok önemli bir adım daha atarak başvuru dosyasını UNESCO’ya sundu ve aday jeopark unvanını aldı.

2018 yılından bu yana devam eden jeopark projesi çalışmaları 2021 yılında hızlandırıldı. İlk olarak Zonguldak Valiliği koordinasyonunda katılımcı bir anlayışla ve gönüllülük esasıyla organizasyon yapısı oluşturuldu. ZONTAB bünyesinde kurulan Zonguldak Kömür Jeoparkı Müdürlüğü ile organizasyon ve koordinasyon kabiliyeti kazandı; yönetim ile saha arasındaki irtibatı sağlandı. Bu süreçte müdürlük vasıtasıyla UNESCO’ya ilk niyet mektubu iletildi. Niyet mektubunun kabulünün ardından hızlı şekilde UNESCO jeopark kriterlerini sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülmeye başlandı.

Zonguldak Valiliği koordinasyonunda ZONTAB çatısı altında ilde Belediye, Üniversite, İl Özel İdaresi, TTK ve TSO dâhil ilgili tüm paydaşların işbirliği yaptığı başvuru süreci Ajansımızın mali ve teknik desteğinin yanı sıra sağladığı personel desteği ile de tamamlandı ve başvuru dosyası UNESCO Genel Sekreterliğine ulaştırıldı.  Bu başvuru ile Zonguldak ili kömür jeoparkı temasıyla UNESCO’da resmen aday jeopark statüsü kazandı.

Her yıl bir ülkeden en fazla iki başvurunun yapılabildiği bu ağda Zonguldak, Türkiye’nin 2022 yılındaki tek adaylık dosyasını sundu. Bilindiği üzere ülkemizde UNESCO tescilli sadece bir adet jeopark bulunmaktadır. Başvurunun başarılı bulunması durumunda dünyada 46 ülkeden 177 jeoparkın bulunduğu bu ağa Zonguldak Kömür Jeoparkı da katılacaktır. Zonguldak Kömür Jeoparkı aynı zamanda Karadeniz kıyısında yer alan tek aday jeoparktır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren tüm kalkınma ajansları gibi BAKKA’da yerel kalkınma adına yerelden küresele uzanırken küresel entegrasyon amacıyla kaynak değerlerin uluslararası tesciline önem vermekte ve bölgedeki diğer illerde de benzer markalaşma çalışmalarına katkı sağlamaktadır.

Diğer Haberler
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et