ICT PSP 2011 Yılı Çağrısı 28 Şubat 2011’de Açılacaktır

2834 Okunma
Avrupa Birliği Rekabet Edilebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı (CIP) altındaki üç alt programdan biri olan ve yedi yıllık dönem için yaklaşık 730 milyon Avro bütçeli Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı’nda (ICT PSP), Avrupa Birliği’nin 2020 yılına kadar uygulayacağı Avrupa için Sayısal Gündem (Digital Agenda for Europe) stratejisinde belirlenen politika alanları ve öncelikleri dikkate alınarak, rekabetçi ve geliştirilmesi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) topluma yaygınlaştırılması ve etkin kullanımının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, elektronik hizmetlere erişimin sağlanması, kamu-özel sektör işbirliğinin desteklenmesi, BİT kullanılan hizmetlerde kalite ve etkinliğin arttırılması amacıyla birlikte çalışabilirlik ile BİT tabanlı yenilikçi hizmetlerin uygulanmasını esas alan ve BİT’in kullanımıyla bilgi toplumu politikalarının uygulanmasına destek olacak projelerin geliştirilmesi öngörülmektedir.



 

Türkiye, ICT PSP Programı’na 2009 yılından itibaren taraf olmuştur. Bu çerçevede, ülkemizden de ilgili taraflar proje geliştirerek konsorsiyum oluşturabilmekte veya diğer ülkeler tarafından oluşturulan konsorsiyumlara katılarak projelere yer alabilmektedir. Değerlendirme süreci sonunda uygun görülen projeler program bütçesinden desteklenmektedir.



 

ICT PSP 2011 Yılı Taslak İş Programı 17 Aralık 2010 tarihinde Brüksel´de yapılan Komite toplantısında kabul edilmiştir. Taslak iş programına ulaşmak için burayı tıklayınız.



 

2011 Yılı Taslak İş Programında beş ana tema yer almakta olup, bu temalar altında çeşitli projeler desteklenecektir. Bu temalar şu şekildedir:



 

Tema 1: Düşük Karbon Ekonomisi ve Akıllı Hareketlilik için BİT



 

Tema 2: Sayısal İçerik



 

Tema 3: Sağlık ve İçerme için BİT



 

Tema 4: Yenilikçi Devlet ve Kamu Hizmetleri İçin BİT



 

Tema 5: İnternet Tabanlı Hizmetler için Açık Yenilik



 

2011 Yılı Çağrısının 28 Şubat 2011 tarihinde açılması ve 1 Haziran 2011 tarihine kadar açık kalması beklenmektedir. Geçtiğimiz yıllardaki çağrılarla kıyaslandığında, bu seneki proje başvurularının daha kısa bir süre zarfında sonuçlandırılması gerekmektedir. Bununla birlikte, halihazırda yayımlanmış olan taslak İş Programının önemli ölçüde değişmeyeceği beklenmektedir. Bundan dolayı, ülkemizin 2011 Yılı Çağrısından en üst düzeyde istifade etmesi için, konsorsiyum oluşturma çalışmalarına bir an önce başlanması uygun olacaktır. ICT PSP Programı kapsamında yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere, içinde Programla ilgili genel bilgilerin ve 2010 Yılı Çağrısında yeterli puan alan projelerde ülkemiz adına yer alan tarafların hazırlık, başvuru ve değerlendirme süreçlerine ilişkin tecrübelerinin yer aldığı tanıtım kitapçığı Ek’te yer almaktadır.



 

Ayrıca Programla ilgili çağrı dokümanlarına, güncel bilgilere ve proje önerilerine http://www.bilgitoplumu.gov.tr/ictpsp.aspx internet adresinden erişilebilmektedir.


 

(Kaynak: DPT Müsteşarlığı, Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı)



 

ICT PSP Programı Hakkında Bilgi



 

Avrupa Birliği, 2000 yılında kabul ettiği Lizbon Stratejisinde 2010 yılında dünyanın en rekabetçi ve dinamik bilgi tabanlı ekonomisi haline gelme hedefini ortaya koymuştur. AB, bu hedef paralelinde yürütülen eAvrupa programının 2005 yılında tamamlanmasının ardından Lizbon Stratejisinde ortaya koyduğu politikaları da gözden geçirerek i2010 stratejisini kabul etmiştir.



 

Topluluk tarafından, bu strateji ve girişimlerin hayata geçirilebilmesi amacıyla eContent, eTEN, MODINIS vb. bir dizi mali destek programı uygulanmıştır. Topluluğun 2007-2013 bütçe döneminde, bilgi toplumuna yönelik olarak birbirinden bağımsız olarak yürütülen destek programlarının tek bir program altında bütünleştirilmesi benimsenmiştir. Bu çerçevede, Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programının (CIP) üç bileşeninden biri olarak, yedi yıllık dönem için yaklaşık 730 milyon Avro bütçeli Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı (ICT PSP) uygulamaya konmuştur. ICT PSP Programının uygulanmasına i2010 Stratejisinin tamamlanması sonrasında benimsenecek yeni stratejiler kapsamında 2011-2013 döneminde de devam edilecektir.



 

Program ile AB’nin i2010 Stratejisinde belirlenen politika alanları ve öncelikleri dikkate alınarak; rekabetçi ve yenilikçi bir bilgi toplumunun gelişiminin hızlandırılması, tek Avrupa bilgi alanının geliştirilmesi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin topluma yaygınlaştırılması ve etkin kullanımının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak ekonomik ve sosyal sorun alanlarında çözümler üretilmesi, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılan hizmetlerde kalite ve etkinliğin artırılması, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı olanakların farkındalığının artırılması, elektronik hizmetlere erişimin sağlanması, bilgi sistemleri arasında birlikte çalışabilirliğin sağlanması, kamu kesimi-özel sektör işbirliğinin desteklenmesi, bilgi ve iletişim teknolojileri tabanlı yenilikçi hizmetler ile bilgi toplumu politikalarının uygulanmasına destek olacak projelerin geliştirilmesi öngörülmektedir.



 

Kimler Başvurabilir?



 

Türkiye de Programa 2009 yılından itibaren taraf olmuştur. Bu çerçevede, Türkiye’den taraflar da Program çerçevesinde oluşturulan konsorsiyumlara katılarak proje başvurusunda bulunabilmekte ve Program bütçesinden destek alabilmektedir. Program kapsamında merkezi ve yerel kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin yanı sıra, büyük ve küçük ölçekli özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve dernekler de konsorsiyumlara katılarak proje teklif edebilmektedir.



 

Program kapsamında tek bir ülkeden başvuru yapılamamakta, destekleme mekanizmasına göre en az 4, 6 ya da 7 ülkeden ortaklarla konsorsiyum oluşturmak gerekmektedir. Bir ülkeden birden fazla ortak konsorsiyumlarda yer alabilmektedir.


 

Ülkemizin AB üyelik perspektifini uygulama boyutunda destekleyen bu tür programların merkezi ve yerel kamu kurumlarımızın sundukları hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesi ve vatandaş memnuniyetinin artırılması açısından son derece önemli olduğu düşünülmektedir. Aynı şekilde, bu Programların firmalarımızın yenilikçi ürün ve uygulamaları geliştirmeleri ve pazara sürmeleri açısından önemli fırsatlar sunduğu, uluslararası işbirliği imkanları dolayısıyla, ayrıca kapasitelerini artırmalarına imkan sağladığı, pazara giriş ve nüfuz imkanlarını artıracak potansiyel taşıdığı değerlendirilmektedir.
ÖNCEKİ DUYURU SONRAKİ DUYURU
Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et