Tabiatıyla Batı Karadeniz

Batı Karadeniz Bölgesi, kendine özgü doğası, tarihi ve kültürel değerleriyle turizmde yükselen bir değerdir. Bölge, farklı turizm türlerini bir arada sunabilmesi, İstanbul, Ankara gibi metropollere ve nüfusun yoğun olduğu yerleşimlere yakın olması açısından özellikle iç turizmde öne çıkmaktadır. Zonguldak’tan Bartın’a uzanan 139 km uzunluğundaki Karadeniz sahili, yüzde 64’ünü orman ve fundalık alanların oluşturduğu doğal dokusu, günümüzden 6.500 yıl öncesine uzanan geçmişi, çeşitli uygarlıklardan kalan tarih ve kültür hazineleri, doğal güzellikleri ve iklimsel özellikleriyle önemli bir turizm potansiyeli barındırmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Batı Karadeniz Kıyı Koridoru içinde tanımlanan bölgede turizmin birçok temasını birlikte bulmak mümkündür.

Zonguldak

Zonguldak, 4.119 yaşında olduğu tahmin edilen, dünyanın bilinen en yaşlı porsuk ağacının içinde yer aldığı "Tabii Yaşlı Porsuk Meşceresi", Gümeli Ormanları ve yaylası, Karadeniz’e paralel 80 km kıyı boyunca uzanan bakir koyları ve mavi bayraklı plajları, doğanın içinde yürüyüş parkurlarından oluşan Harmankaya Şelaleleri Tabiat Parkı, macera tutkunları için Kayalıdere Şelaleleri ve Süzek Macera Parkuru gibi doğal alanları ile Zonguldak önemli turizm değerlerini barındırmaktadır.

Bu değerlere ek olarak mağaralar açısından da oldukça zengin olan Zonguldak’ta mağaracılık faaliyetleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ilk kez 1988 yılında başlatılmış ve yedi mağara kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. 1994 yılında İl Turizm Müdürlüğü’nün girişimleriyle toplam on dokuz mağaranın jeolojik etütleri yapılmış, bunlardan Gökgöl Mağarası turizm amaçlı olarak ziyarete açılmış olup ödüllü ziyaretçi merkeziyle de büyük beğeni toplamaktadır. Tios antik kentinin su kaynağı ve tarihî Roma suyolunun başlangıcı olan Çayır Mağarası, içindeki yarasa ekosistemiyle de ildeki önemli mağaralardan biridir. 700 bin yıllık iklim kayıtlarını barındıran oluşumları ile Sofular Mağarası iklim değişikliği konusunda çalışan araştırmacılara kaynaklık etmektedir.

Karabük

Türkiye’de kendi yüz ölçümüne oranla en fazla orman alanına sahip il yüzde 74 oranıyla Karabük’tür. Karabük’ün Yenice ilçesinin ise yüzde 87’si ormanla kaplı olup Türkiye’nin en büyük blok ormanına sahiptir. Şeker Kanyon ve Ihlamur Teras olarak adlandırılan alanlarda yer alan tesislerde orman içi günübirlik ve konaklamalı birimler, macera parkuru, müze ve restoran bulunmaktadır. Yenice’de trekking ve bisiklet gibi sporlara uygun parkurlar oluşturulmuş olup ulusal ve uluslararası bisiklet etkinlikleri düzenlenmektedir.

2019 yılında Yenice ile Karabük Merkez arasında Keltepe Kayak Merkezi yapılarak kış turizmine açılmıştır. Kayak merkezinde 870 m uzunluğunda 64 sandalyeli telesiyej, 670 m uzunluğunda teleski ve 100 m uzunluğunda başlangıç lifti (babylift) istasyonları bulunmaktadır. Tesise ait beş farklı pist ile bir eğitim pisti yer almaktadır.

Yenice, Eflani ve Ovacık sınırları içerisinde yer alan yaylalar ve göletler doğa ve spor turizmi açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Eflani’de yer alan göletler ve ekoturizm imkânları ile Ovacık’ta bulunan kaya mezarları ilin önemli turizm zenginlikleri arasındadır. Karabük Merkez’de bulunan Baklabostan Tabiat Parkı’nda yapılması planlanan günübirlik ve konaklamalı tesislerle de doğa tutkunlarına farklı olanaklar sunulması öngörülmektedir.

Bartın

Köklü tarihi, turistlik değerleri, ormanları, doğal güzellikleri, arkeolojik, etnografik ve folklorik değerleri barındıran Bartın, 5.000 yıllık tarihe ve kültürel mirasa sahiptir. Şelaleleri, uçsuz bucaksız ormanları, asırlık çınar ağaçları, mağaraları, jeolojik oluşumları ve yaylaları ile doğa ve spor turizmi deneyimleme imkânı sunmaktadır.

Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tabiat alanlarından birisi olan, Bartın ile Kastamonu il sınırları içerisinde kalan Küre Dağları Milli Parkı doğa turizmi açısından oldukça değerlidir. Parkın idarî olarak etrafında bulunan ilçe merkezleri Bartın’a ait olan Ulus, Kurucaşile ve Amasra ile Kastamonu’ya ait olan Azdavay, Pınarbaşı ve Cide ilçeleridir. Sahip olduğu değerler dolayısıyla 2000 yılında “Milli Park” statüsü alan KDMP, korunması amaçlanan biyolojik çeşitliliklerin güvence altına alınması için kullanılan “tampon bölge” kavramının da gündeme gelmesine sebep olmuştur. Bunların yanı sıra KDMP, olağanüstü doğal güzellikler ile turizm arasında karşılıklı denge ve uyuma dayalı bir ağ olan, adını Korunan Alanlar Ağı (Protected Area Network) kısaltmasından alan PAN Parks’ın Türkiye’de kabul ettiği ilk alandır. Küre Dağları Milli Parkı’nın UNESCO Biyosfer Rezerv Alanı Programına dâhil olmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

59 km’lik kıyı şeridi, mavi ile yeşilin bir arada bulunduğu onlarca koy, mavi bayraklı ve ince kumlu plajları, kendine özgü coğrafi ve tarihi yapısı ve el sanatlarıyla turizmde öne çıkmaktadır. Taze balık ve meşhur salatasıyla Amasra, birbirinden lezzetli yemekleri ile Bartın gastronomi açısından da oldukça zengindir.

Turizm Master Planı

Dünyada ve ülkemizde son yıllarda hızla gelişen turizm sektöründe Batı Karadeniz bölgesi de sahip olduğu turizm değerleriyle önemli bir gelişme potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte bölge; sanayi alanlarının hızla büyümesi, çevresel sorunların artması, turizm yatırımlarının ve beşeri sermayenin eksikliği gibi belirli kısıtlarla karşı karşıyadır.

Türkiye’nin doğa ve kültür turizmi alanında en önemli bölgelerinden biri olma vizyonuna sahip olan Batı Karadeniz Turizm Master Planı çalışmalarına 2018 yılında başlanmış olup 2020 yılında tamamlanmıştır. Kapsamlı bir çalışma yürüterek önümüzdeki 10 yıl boyunca Batı Karadeniz’in turizm endüstrisinin gelişimi için bir kılavuz kaynak olması amaçlanmıştır.

Ayrıntılı hedefler, stratejiler ve özel eylem planları ile sunulan bu master plan, gelecekte turizm ile ilgili kalkınma tedbirleri için bir araç, rehber ve referans noktası olarak hizmet verecek ve Batı Karadeniz turizmi için sürdürülebilir büyümeyi teşvik edecektir.

  

Yerel ve ulusal paydaşlara Turizm Master Planının planlama ve süreci faaliyetlerinde gelişmelerin sunulması, strateji ve eylemlerin etkili ve verimli bir şekilde tüm paydaşlar tarafından takip edilebilmesi amacıyla batikaradeniz.gov.tr internet sitesinin oluşturularak tüm gelişmelerin buradan aktarılması planlanmıştır.

Turizm Master Planı çerçevesinde oluşturulan bu internet sitesi aracılığıyla

  • Yerel paydaşlara planlama süreci hakkında güncel bilgiler verilerek, katılımcılık teşvik edilmiş ve desteklenmiştir,
  • Gündem, faaliyetler, hedefler ve elde edilen sonuçlar paylaşılarak şeffaflık sağlanmış ve paydaşlara güven tesis edilmiştir,
  • Sektör paydaşlarına bölgenin turizm sektörü hakkında fikir verilmesi ve farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.
Batı Karadeniz'de Turizm

Turizm, bölgede önemli sektörlerden biridir. %63’ünü orman ve fundalık alanların oluşturduğu bölge, kırsal kalkınmaya da destek olabilecek doğa turizmine elverişli pek çok değeri bünyesinde barındırmaktadır. Küre Dağları Milli Parkı ve Yenice Ormanları bu değerlerden en fazla bilinenleridir. Bölge, doğa turizminin yanı sıra kültür-tarih-kongre ve kıyı turizmi için de elverişlidir. UNESCO tarafından “Dünya Miras Kenti” ünvanı verilen Safranbolu ve Dünya Mirası Geçici Listesine eklenen Amasra Kalesi turizm açısından marka değeri taşımaktadır.  Son yıllarda endüstriyel miras ögeleri ve doğa turizmine yönelik yatırımlarıyla da Zonguldak turizmde önemini arttırmıştır. Türkiye’nin ilk ve tek maden müzesi de Zonguldak’ta bulunmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Ekim 2023 verilerine göre bölgede turizm işletme belgeli 60 tesiste 3.924 yatak kapasitesi bulunmakta olup 284 basit konaklama işletme belgeli tesiste 6.616 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Ayrıca bölgede toplam yatak kapasitesi 390 olan 7 tane yatırım belgeli tesis yer almaktadır. Bu tesislere ek olarak Zonguldak ve Karabük illerinde birer tane olmak üzere çevreye duyarlı işletme belgesine sahip 2 adet konaklama tesisi bulunmaktadır. Söz konusu tesislerden Karabük’te bulunan işletme 124 oda ve 248 yatak kapasitesine sahipken, Zonguldak’ta bulunan işletme 204 oda ve 418 yatak kapasitesine sahiptir. Konaklama istatistiklerine göre bölgede 2002-2022 yılları arasında tesislere geliş sayısında yüzde 153, geceleme sayısında ise yüzde 205 artış yaşanmıştır.

Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün 2022 yılı geceleme verileri ilçelerde yatak doluluk oranlarını vermektedir. Bu verilere göre bölgede en fazla doluluk oranlarına Çaycuma, Kdz. Ereğli, Bartın Merkez, Zonguldak Merkez ve Amasra’da ulaşıldığı görülmektedir. Doluluk oranı en düşük ilçeler ise sırasıyla Yenice, Alaplı, Kilimli ve Kurucaşile’dir.

Bölgedeki turizm aktiviteleri ve deneyim çeşitlerine ilişkin harita aşağıda verilmiştir.

Bölgedeki Turizm Türleri

Facebook'ta
Takip Et
İnstagram'da
Takip Et
Twitter'da
Takip Et
Youtube'da
Takip Et
Linkedin'de
Takip Et